Skocz do zawartości

Piski z dmuchawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Od dłuższego czasu borykam się z problemem pisków dochodzących z dmuchawy po jej uruchomieniu (jakby siedział tam świerszcz). Przekopałem internet i dowiedziałem się, że trzeba posmarować wentylatorek, który właśnie piszczy. Korzystałem z rad z tego topicu http://www.bmwautoklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2360&highlight=piski Rozebrałem kawałek tapicerki jednak, nie widzę u siebie żadnego jeża, za którym jest ta dmuchawa, nie mam też opcji maksymalnego schładzania co radzi włączyć autor... Zdjąłem tapicerkę jednak tam wszyskto jest szczelnie zabudowane. Macie jakieś rady, muszę wyeliminować ten pisk do końca przyszłgo tygodnia, bo mnie już krew zalewa. :roll:
Opublikowano

jeż to jedno a pisk to drugie

Od strony jeża nie dojdziesz do dmuchawy. Robiłem to kilka razy w E39. Niestety żeby dobrze wyeliminować drażniące dzwięki należy wymontować wentylator wymyć dokładnie u przesmarować. Niesty żeby to zrobić trzeba rozebrać górną część konsoli. Strasznie tylko wygląda a robota jest całkiem nie zła. Jak sie zdecydujesz na demontaż to pisz a pomogę. Jeż jak jest uszkodzony to wentylator nie działa wcale lub rozładowuje aku.

Opublikowano

OMG! A mógłbyś napisać mniej-więcej krok po kroku co należy rozebrać, żeby dostać się do tego wentylatora? Muszę to zrobić, bo te piski są irytujące...

Naprawdę nie można jakoś profilaktycznie chociaż wyeliminować tego dźwięku? Po kupnie auta tego nie było, dopiero po zamontowaniu zabezpieczenia antykradzieżowego zaczęło piszczeć, elektryk przeciskał sie przez szerokość auta i być może jakiś brud dostał sie do wentylatorka. Za tydzień ruszam w trasę z rodziną, radio będzie musiało być wyłączone ze względu na kindera jadącego z nami, a wentylacja włączona, bo się udusimy. Jednak jeśli będzie to tak piszczeć jak teraz bez możliwości zagłuszenia to chyba pojadę pociągiem. :wink:

Opublikowano

Przedewszystkim upewnij się czy napewno świst, gwizd idzie od wentylatora czy może jest spowodowany jakąś nieszczelnością tunelu, wówczas gwiżdze powietrze przez szczelinę. Profilaktycznie można dostać się do łopatek wentylatora spod maski poprzez zdemontowanie plastikowych "rękawów" idących od filtrów kabinowych do wentylatora. Mozesz je zdjąc i sprawdzić obracając wentylator ręką czy nie piszczy. Jeśli chodzi o wpsiuknięcie np WD-40 przez te "rękawy" to raczej się to nie uda a jeśli nawet to na krótką metę.

Aby dostać się do wentylatora musisz zdemontować zegary, listwy ozdobne (drewniane), radio, schowek, poduszkę pasażera,dolny fragment osłony konsoli nad nogami kierowcy, plastiki ze słupków przednich. Ogólnie chodzi o to żeby zdemontować górną część konsoli bo pod nią masz wiatrak. Strasznie to brzmi ale jak masz troszkę wprawy i podstawowe narzędzia to jest to robota na około 3 godzinki z ponownym złożeniem do kupy. Jeśłi chodzi o zegary to śmiało demontuj nic sie nie stanie, to samo dotyczy poduszki pasażera. Oczywiście jak nie chcesz mieć błędu Airbag to odłącz aku na czas roboty lub poporstu wyjmij kluczyki ze stacyjki i nie wkładaj do momentu ponownego podłączenia poduchy. Listwy ozdobne siedzą na wcisk, plastiki na słupkach są mocowane śrubami pod zaślepką plastikową z napisem Airbag. Zegary na trzech wkrętach w górnej części daszka, dolna część radia pod gałką VOL ma blokadkę którą przekręcasz w prawo i zwalniasz zapięcia. Górną odkręcasz poprzez 2Xtorx od spodu. Cała konsola siedzi praktycznie na wkrętach i 2x śróbach na klucz 13mm po bokach. Sróby zobaczysz jak zdemontujesz półeczke z lewej strony konsoli nad nogami kierowcy i w tym samym miejscu po stronie pasażera. Zaślepka poduszki jest poprostu wciśnięta a poducha przyktręcona 4 śrubami na klucz 10mm. To tak w skrócie tyle co mogę podpowiedzieć. W razie coś to pisz.

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie za wyczerpujące info. Z konsoli wydobywa się taki jakby świerszcz, czasem na tych samych obrotach dmuchawy jest, czasem go nie ma, ale z reguły piszczy/ Auto mam zupełnie bezwypadkowe i boję się, że jak zacznę to wszystko odkręcać to zlikwiduję pisk, a zaraz wszystko inne zacznie trzeszczeć. :) Mimo wszystko na pewno spróbuję za Twoją radą, bo ten świerszcz drażni.

Nurtuje mnie jednak pytanie, do jakich wentylatorków dostał się autor ww topicu. Niby też E39, a ma dwa wentlatorki (od strony kierowcy i pasażera) schowane za jeżem w łatwo dostępnym miejscu gdzie u mnie jest tylko zabudowa z plastiku. Dziwna sprawa.

Opublikowano
Trudno mi powiedziec co miał na myśli ale jeśli chcesz dostać się do wentylatora to musisz rozebrać konsolę. Jeśłi chodzi o cerczenie to nie ma obaw nic nie będzie skrzypiało i cierczało. BMW to nie np Opel gdzie jest pełno zwykłego plastiku więc luzik.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Nurtuje mnie jednak pytanie, do jakich wentylatorków dostał się autor ww topicu. Niby też E39, a ma dwa wentlatorki (od strony kierowcy i pasażera) schowane za jeżem w łatwo dostępnym miejscu gdzie u mnie jest tylko zabudowa z plastiku. Dziwna sprawa.

Autor się melduje :D

Przedmówcy mają rację pisząc iż profesjonalną naprawę gwarantuje tylko demontaż deski rozdzielczej i wydobycie dmuchawy. Ja podobnie jak _Kris_ miałem duże obawy przed demontażem a raczej domniemanymi konsekwencjami po demontażu i montażu - piszczenie i tak nie najlepszych plastyków. Dlatego zdecydowałem się na półśrodek będąc świadomy, że problem powróci. Poszukiwany dostęp do dmuchawy kryje się po klapami nadmuchu na nogi pasażera i kierowcy - w stanie spoczynku obie klapy są zamknięte dlatego nie można ich dostrzec - tu należy pokombinować [u mnie zadziałał opis z linku] załączamy zapłon i bawimy się nastawami klimatronica/nadmuchu tak aby otworzyły się klapy nadmuchu - znajdują się one w plastykowej dużej obudowie, którą widać po zdemontowaniu boczków, wloty skierowane są do dołu... :)

UIHZ9556.JPG

• 5 tygodni później...
Opublikowano
A co powiecie na to , gdy dmuchawa ( chyba to dmuchawa ) piszczy jak świerszcz ale przy 180-200 km/h ?
  • 2 tygodnie później...