Skocz do zawartości

Centralny zamek - problemy ! Zamyka ale nie otwiera auta !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam taki problem, centralny zamek bez problemu zamyka auto ale nie chce często go otworzyc. Objawy sa takie ze obojetnie czy zamykam kluszykiem w zamku, czy pilotem czy przyciskiem ze srodka auta to drzwi zami sie zamykaja ale nie otwieraja. Naduszenie przycisku na kluczyku który powinien otworzyc auto powoduje jedynie wylaczenie alarmu i zapalenie światla wewnatrz auta ale drzwi sie nie otwieraja (wyjatkiem są drzwi bagaznika (kombi) bo te reaguja prawidłowo. Z kolei próba otwarcia drzwi kierowcy kluczykiem powoduje odryglowanie jedynie zamka drzwi kierowcy a centralny wcale nie reaguje.

Objawy sa o tyle dziwne ze czasem wszystko działa normalnie a czasem nie, ostatnio coraz częściej nie otwiera.

Czy miał ktos takie objawy i co radzicie sprawdzic??? :?: :?: :?:

Edytowane przez xyx
Opublikowano

Do wymiany Moduł Komfortu (1100zl ASO), 150zl uzywka allegro, lub wymiana dwoch przekanzikow na plytce tegoz sterownika, modułu.

Przekazniki 2x SIEMENS V23084-C2001-A303 po 25zl sztuka.

Wymiana w zaleznosci od kosztow robocizny elektronika. Pod zadnym pozorem nie baw sie w wymiane samemu, bo trzeba miec raczej stacje goracego powietrza i sporo umiejetnosci (gruba plytka zabezpieczona lakierem).

Moduł komfortu znajduje sie za schowkiem w plastikowej ramce. Pozdr

Xdrive

Koder

Opublikowano
Witam. Nie chce zakładac nowego tematu więc pisze tutaj. Mam pytanie. Jeden z dwóch kluczyków, które mam do E36, ten na zdjęciu ma taki "przycisk". czy on do czegoś służy ?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img519.imageshack.us/img519/5347/img2281al4.jpg

naciśniecie tego przycisku powino urochamiać, małą diode która bedzie oświetlała zamek w nocy :) , powinna być widoczna, jak nie świeci to bateria do wymiany w kluczyku

Opublikowano

Cześć,

mam dokładnie ten sam problem.

Po oddaniu go do dealera, od którego kupiłem samochód wrócił działający, jednak po 2-3 dniach wszystko wróciło do stanu z przed naprawy [na szczęście darmowej] i znowu nie działa!

Rozmawiałem z gościem, od któego odbierałem samochód i powiedział mi, że coś zostało zresetowane.

Pilnie potrzebuje mieć otwierane te drzwi przez kilka dni, a potem mogę się umawiać na wymiany i serwisy.

Czy wiecie co oni mogli 'zresetować' i jak?

Opublikowano
czy ktoś się oreintuje co powoduje takie objawy? rozumiem żeby całkiem nie działało ale czasem zamek otwiera a czasem nie, natomiast zamykanie działa zawsze :?: :?: :(
Opublikowano

mam dokładnie ten sam problem.

Dzisiaj rozmontowałem schowej i dobrałem się do tego modułu, żeby spisać dane. Dane spisane a moduł się chyba zresetował, bo prawie cały czas zaskakuje. Dobre na 2-3 dni ;]

Niestety przesyłka z kraju modułu trochę potrwa [+ szukanie go].

Czy ktoś się orientuję, czy jeżeli będę miał inną wersję HW i SW na nowym module to muszę to jakoś programować? JAK?

Opublikowano
witam . dołącze sie do tematu ponieważ mam podobny problem lecz troche inny. gdy nacisne na pilota, zamknie drzwi i odrazu je otworzy. naciskając jeszcze raz na pilota kierunki mi 3 krotnie migną. po 3-im naciśnieciu auto sie zamknie. kiedyś też mi tak robiło po czym centralny sie stracił.;/;/ pojechałem do elektryka i zrobił mi z tym centralnym, mówiąc mi ze kable były przepalone. działało wszystko super po czym znów objawy sie pojawiły.;/ moze wiecie gdzie są te kable??
Przemyslaw
Opublikowano
Zauważyłem jeszcze jeden ciekawy objaw, gdy auto postoi sobie dłuższy czas to zamek zaczyna znów działać na jakiś czas. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Czy jest jakiś patent na otwarcie drzwi Pasażera gdy centralny nie chce otworzyć?
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam Wszystkich .

Wiem ze takie tematy już istnieją ale żaden nie odpowiada mojemu przypadkowi.Zacznę od początku.

Niedawno zauważyłem ze przestały mi działać spryskiwacze reflektorów ale olałem temat bo już kiedyś tak miałem i się same naprawiły,potem zaskoczyło mnie to ze ze przy cofaniu nie kladzie mi się prawe lusterko,następnie w upalny dzień włączam klimę dioda świeci ale nic nie chłodzi sprawdziłem kompresor się nie załącza sprawdziłem szczelność skraplacza nabiłem, odgrzybiłem i dalej NIE hula .Tak z ciekawości wciskam wszystkie przyciski na środkowej konsoli i co nie działa podgrzewanie foteli.

Kilka dni później lecę w trasę i naciskam fotele działają zatrzymałem się włączam wsteczny lusterko działa klima tez wszystko ok.przejechałem może 200 km poczułem lekki smrodek spalenizny w kabinie i od tej pory wszystko szlak trafił tak jak na początku fotele ,klima lusterko i doszedł jeszcze jeden problem .central zamek mianowicie otwiera bez problemu ale nie zamyka muszę odpiąć na moment klemę i wtedy działa.

Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem.?

prosze o pomoc nie wiem gdzie mam zaczac szukac na kompie nie pokazuje bledow .

moze ktos wie jak idzie ta instalacja albo jakis modol zwiazany kokretnie z tymi elementami ktore nie dzialaja .tak po zatym reszta elektryki sprawna na 100%.

Dzieki z Góry.