Skocz do zawartości

Dmuchawa.....automat czy mozna ustawic???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Denerwuje mnie jedna rzecz a mianowicie po przekreceniu kluczyka lub przy odpalaniu auta zawsze automatycznie bez mojej ingerencji wlacza sie dmuchawa i pruje na calego :x Zawsze z mojej strony kontra i wylaczanie i tak za kazdym razem. Czy u was jest tak samo??To standard???Czy jednak mozna to jakos ustawic,wylaczyc ???
Opublikowano
to ją poprostu wyłączaj przed wyłaczeniem zapłonu. w BMW jest tak że klima ma "nastawy" przy właczeniu zapłonu takie same jakie zostawiłes przed zgaszeniem silnika.
Opublikowano
Jeśli wyłączasz dmuchawę, to po zgaszeniu silnika i ponownym jego odpaleniu powinna być dalej wyłączona, tak jak kolega wyżej napisał, poinna się odpalić z wcześniejszymi ustawieniami (ostatnio ustawionymi). U cibie widocznie jest coś nie tak i odpala ci dmuchawę na maxa.
Opublikowano
No to chyba u mnie cos jest nie tak skoro po odpaleniu silnika odpala automatycznie rowniez dmuchawa nie na maxa a na pozycje kreske 1 wylaczam ja recznie nastepnie gasze silnik i ponoc powinna zapamietac ostatnie ustawienie czyli nie odpalac ,a tu niestety po ponownym zapaleniu slinika znowu automatycznie wlacza na pozycje kreske 1....normalnie mnie strzela :evil:
Opublikowano

A masz klimę automatyczną czy ręczną? Wiem, że to banalne, ale jeśli klimatronik to sprawdź, czy nie masz właczonego ktoregoś z 2 klawiszy:

1.AUTO

2.Odmrażania szyby

Jesli nie, to trzeba bedzie zainwestowac parę złoty w podpięcie do komputera.

Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano
Mam klimatronik,nie mam wlaczonych zadnych z 2 wymienionych klawiszy zrezta kombinowalem juz troche i nic to nie daje.Trudno zostaje chyba jednak podpiac sie pod komputer albo zignorowac to i dac sie poniesc szumowi :? Dziekuje za odpowiedz.
Opublikowano

Praktycznie cały rok używam trybu auto. Dmuchawa rozkręca się na maximum w dwóch wypadkach:

Gdy jest bardzo zimno - ale po kilku kilometrach gdy układ się trochę nagrzeje.

Gdy jest bardzo gorąco - chwile po uruchomieniu silnika.

Opublikowano
Praktycznie cały rok używam trybu auto. Dmuchawa rozkręca się na maximum w dwóch wypadkach:

Gdy jest bardzo zimno - ale po kilku kilometrach gdy układ się trochę nagrzeje.

Gdy jest bardzo gorąco - chwile po uruchomieniu silnika.

Dzięki kolego. Ja mam też cały czas na auto i właśnie się zastanawiałem dlaczego jak jest zimno to po przekręceniu kluczyka nie dmucha na maxa. A żeczywiście dopiero po kilku km gdy się trochę nagrzeje zwiększa siłe nadmuchu.

A jeszcze jedno pytanko czy po odpaleniu silnika w zimne dni i włączeniu przycisku klimatyzacji leci ci od razu ciepłe powietrze? Czy dopiero jak się silnik trochę rozgrzeje?

Opublikowano

Nie widzę absolutnie związku z włączeniem klimatyzacji zimą.

U mnie są dodatkowe grzałki elektryczne w układzie chłodzenia, by jak najszybciej nagrzać układ, a dmuchawa rozkręca się by szybko nagrzać wnętrze.

Latem natomiast odwrotnie, dmuchawa rozkręca się na max by jak najszybciej wychłodzić rozgrzane wnętrze, co bez włączonej klimatyzacji oczywiście nie ma sensu.