Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam pytanie. Od momentu zakupu mojej 330i w automacie nie daje mi spokoju jedna sprawa. Po odpaleniu silnika nieraz przy przełączaniu biegu z P na R występuje takie głuche puknięcie i lewarek ciężej jest trochę wyrwać z pozycji P. Zauważyłem to głównie gdy po zatrzymaniu auta i włączeniu P auto poruszy się troszkę do przodu. Jeżeli samochód poruszy się na P troszeczkę do tyłu lub zanim puszczę hamulec nożny zaciągnę mocno ręczny to wtedy przy przełączaniu z P na R nic takiego nie występuje. Czy to jakiś luz na wale? Czy może jakiś element w napędzi wymaga już wymiany? Może ktoś miał podobną sytuację w swoim BMW w automacie? Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
więc tak ! zawsze jak się zatrzymasz to - ręczny i wtedy P :!: jesli zostawiasz na samym P a auto ruszy bo jest lekko z górki wtedy powstają naprężenia w skrzyni :nienie: i z tąd te pukanie pamiętaj RECZNY I WTEDY "P" :cool2:
Opublikowano
Taki dzwiek wydaje z siebie blokada skrzyni, która jest w pozycji P. W przypadku parkowania z górki warto zaciagać reczny, ponieważ słyszalem że kiedyś ktoś miał problem z przełączeniem biegu, tak mocno skrzynia opierała sie o blokadę.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Dzięki koledzy. Ogólnie staram się pamiętać o ręcznym ale nieraz... poprostu się zapomni. A orientuje się ktoś czy idzie trochę naciągnąć linkę od ręcznego bo mój chwyta coraz wyżej (teraz już prawie przy samym podłokietniku) czy to już będą szczęki do wymiany?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem czy w E46 jest tak samo, jak w E36 (bo różnica "w działaniu" ręcznego jest kolosalna, ale chyba tak) - najpierw spróbuj podregulować ręczny na kole, musisz pokręcić wkrętakiem zębatkę przez otwór po śrubie koła.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png