Skocz do zawartości

Problem z nadmuchem na prawą stronę...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś miesiąc temu kupiłem swoje pierwsze BMW

Tak jak napisałem w temacie problem jest z nadmuchem na prawą stronę, chodzi o starą siódemkę [E32]

Słyszałem, że może to być komputer od sterowania klima, nadmuchem itd...

Opublikowano

Możesz mieć problem ze sterowaniem, ale...

Też miałem taki problem, że mi źle dmuchało i tempetatura, to tylko na zimnym w miarę.

Wystarczyło wymienić filtr pyłkowy wentylacji i jest super z nadmuchem (poprzedni właściciel to zaniedbał, a syfu na fitrze było tyle, że extra musiałem sprzątać auto po wymianie filtra)

Opublikowano

Gdzieś na forum krąży instrukcja *.pdf wymiany filtra, kiedys sam z niej skorzystałem.

Filtr jest w dolnej części panela środkowego - dobierasz się do niego od strony pasażera. Numer polega na tym, że najpierw trzeba zdemontować schowek, potem wyjmujesz pare rzeczy przy bloku środkowym - nie pamiętam dokładnie, ale jakbyś przyjechał do Krakowa, to Ci to zrobie w ok. 30min.

Opublikowano

jak zdejmiesz tylną kanapę, to pod prawym siedziskiem masz akumulator, a pod lewym bezpieczniki i przekaźniki.

Jak tam zajrzysz to od razu rozpracujesz całość.

Opublikowano
Może to być jak pisałeś problem sterowania układem IHKA (automatyczny, zintegrowany system ogrzewania i klimatyzacji) ale bardziej prawdopodbne, że masz problem z silnikiem otwierającym klapę na jedną stronę, bądź z samą klapą. Nigdy nie zagłębiałem się bardziej w ten temat, ale jeśli czujesz się na siłach sam w tym grzebać, mogę spróbować to zgłębić i coś podpowiedzieć. Dodam tylko, że trzeba rozbebeszyć trochę wnętrza.
Opublikowano

Aha...:/, sam na pewno nie dam rady bo tego nie poskręcam...:/

Czasem mnie normalnie zaskakują te samochody, niby BMW (niemieckie, porządne), a takie dojście, np akumulator pod kanapa, bezpieczniki..., już nie mówię o tym filtrze...

Opublikowano
Aha...:/, sam na pewno nie dam rady bo tego nie poskręcam...:/

Czasem mnie normalnie zaskakują te samochody, niby BMW (niemieckie, porządne), a takie dojście, np akumulator pod kanapa, bezpieczniki..., już nie mówię o tym filtrze...

Hehe... Kiedyś próbowałem dostać się do dmuchawy, żeby ją nasmarować bo zaczynała piszczeć, nie wspominając o mechaniźmie do napinania wycieraczki...

Nie ma róży bez kolców :P

Moim zdaniem, zrobione to było wszystko w ten sposób, żeby normalny przeciętny człowiek nie brał się za tego typu naprawy. Coś się popsuje - lepiej żeby jechał do autoryzowanego serwisu, niż miałby coś więcej zepsuć. Kto jak kto, ale właściciel BMW 7 nie powinien brudzić sobie rąk smarem :wink:

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png