Skocz do zawartości

E38 Ogrzewanie tylnej szyby i lusterek || Mały problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym szczęsliwym posiadaczem Bmw 730 (e38) :D :D

Ostatnio zauwazyłem ze nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby a takze ogrzewanie lewego lusterka( a czytałem na tym forum ze wszystkie e38 maja podgrzewane lusterka). Zauwazyłem rowniez ze prawe lusterko ma taką jakby kreske ktora dzieli lusterko jak by na pól a lewe tego nie ma. Tak jest oryginalnie? Czy moze mam jakis wkład nieoryginalny? Moze te dwie rzeczy sa związane ze sobą? Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam

Opublikowano

Ta pionowa kreska na prawym lusterku to jest rdzeń grzewczy - ogrzewania lusterka.

Skoro tego nie masz w lewym lusterku i Ci nie grzeje, to masz odpowiedź - lusterko podmienione bez ogrzewania.

A co do tylnej szyby, to sprawdzałeś bezpieczniki ? Odepnij piny do ogrzewania przy tylnej szybie i sprawdź miernikiem czy prąd podaje (jak sprawdzisz że bezpieczniki są oki) - może jest odłączona instalacja z jakiegoś powodu

Opublikowano
Ta pionowa kreska na prawym lusterku to jest rdzeń grzewczy - ogrzewania lusterka.

Skoro tego nie masz w lewym lusterku i Ci nie grzeje, to masz odpowiedź - lusterko podmienione bez ogrzewania.

Ja pozwole sie z tym niezgodzic. Mam podgrzewane lusterka i nie mam zadnych widocznych pionowych kresek. Z tylu na szkle jest przyklejona mata z paskami cos jak w tylnej szybie i jest to wogole niewidoczne. Jezeli chodzi o ta kreske to najprawodpodobniej moze to byc zalamanie szkla w celu zwiekszenia pola widzenia.

Opublikowano
dokladnie :0 ja tez cale zycie zylem w przekonaniu ze jest to linia oddzielajaca czesc lustra w ktorej widac normalnie od czesci zakrzywionej (eliminuje to tzw martwy punkt)
Opublikowano
Aha wiec najlepiej bedzie zdemontowac wkład lusterka i zobaczyc jak to wyglada od tyłu( czy ida jakies kable itp a jak ida to czy jest napiecie). Tylko teraz jas sie wyciąga wkład? Nie chce go uszkodzic wiec wole spytac:) a co do ogrzewania tylnej szyby to na tylnych słupkach sa takie jakby pudełka i tam wchodza kable( rowniez chyba kabel antenowy) i nie ma na zadnym z nich napiecia;/ Wiec ide sprawdze bezpiecznik. Dzieki wielkie za info!
Opublikowano

Dobra, moje niedopatrzenie z tymi lusterkami.

Ale co do ogrzewania w tylnej szybie może być bezpieczniki, a może też być winny przekaźnik w module komfortu.

Miejmy nadzieje że poprzedni właściciel nie namieszał w instalacji i nie "odciął" tylnej szyby od instalacji

Opublikowano
Witam, szybke juz zrobiłem:) Okazało sie ze ktos włozeył bezpiecznik 5 amperowy a tam powinien byc 30:) Teraz zostało mi jeszcze lustereczko. Dzieki za instrukcje. pozdro