Skocz do zawartości

Który termostat?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem! Z takim jeszcze się nie spotkałem :/

Mianowicie mam e36 touring 05.1995 m52 2.0L i musze wymienic termostat - w dokumentacji bmw (realoem) są 2 modele 88 i 92 stopnie. Byłem w sklepie, ludzie ze sklepu tez nie są na 100% pewni czy to napewno ten 88stopni (gdzies doczytalismy ze od XII.1995 roku był montowany 92 stopnie). Wstępnie zamówiłem 88 stopni MERA Białystok, ponoć mają rewelacyjną jakość... (20 pln w promocji :P)

Ktoś już to przerabiał?

Opublikowano
kupiłeś dobry termostat ten na 92 stopnie jest montowany w wersjach tropikalnych

No to będę miał spokojną głowę kiedy będę jutro go zakładał :)

Przy okazji wymiany termostatu wypada mieć z zanadrzu jakieś uszczelki? Coś lubi "lecieć" przy przekładce? Zostawiam starą obudowę, jest szczelna i nie popękana więc nie musze jej wymieniać.

Opublikowano

nowy termostat będzie z uszczelką a więc nic nie trzeba dodatkowo kupować

przy dokręcaniu obudowy rób to z czuciem żeby nie pękła

termostat zakładaj strzałką do góry

pozdrawiam

Opublikowano
Witam!podlaczam sie do tematu,problem polega na tym ze przewod gorny gumowy jest cieply taki jak byc powinniem a dolny chlodny???termostat z tydzien temu wymienialem,i druga sprawa to ze wskazowka od temperatury mi faluje raz stoi w pionie i opada do niebieskiego pola i sie troche uniesie.Z gory dzieki za odp :modlitwa: .Pozdrawiam
Opublikowano
to że dolny wąż jest chłodniejszy to normalne ale to falowanie wskazówki jest nie prawidłowe

kiedy ona opada czy podczas jazdy?

a na postoju rośnie?

u mnie przy:

- postoju stoi na środku

- jeździe do 80km/h stoi na środku

- jeździe szybszej niż 80km/h zaczyna rosnąć nawet do czerwonej kreski

- przy ciepłym silniku (nie gorącym) góra chłodnicy jest ciepła

oraz górny wąż ciepły, za to dół i dolny wąż są zimne. tak było przy

rozgrzaniu silnika z zimnego.

przy czym gdy stoję lub jadę wolno to leci ciepłe powietrze z nagrzewnicy a gdy jade szybko to leci zimne. TOTALNA PARANOJA!

Opublikowano
kupiłeś dobry termostat ten na 92 stopnie jest montowany w wersjach tropikalnych

Ale się właśnie wściekłem!....

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1962&hg=11&fg=05

Kurcze dobrze że tylko 20 mnie to kosztowało.

W/g REALOEM silnik M52 ma mieć termostat na 92 stopnie.

W takim razie kupie jutro WAHLERa za 40 pln :/ bo ten MERA BIAŁYSTOK ma opakowanie 4MAX - i to mi się nie podoba, różni się od oryginału troche.

Opublikowano

Kolego Adas 158

jeżeli termostat jest dobrze założony i układ dobrze odpowietrzony przy otwartym ogrzewaniu

to pozostaje pompa wody mogło sie coś stac z wirnikiem i pompa jest mało wydajna

jeżeli poprzednie warunki są spełnione to sprawdż pompę

Opublikowano

Wymyslilem sposob na to :)

Kazdy szanujący sie termostat ma na sobie wytłoczone przy ilu st.C się otwiera - wyciagne oryginał i jesli bedzie 88 to zakładam nowy, a jak nie to spowrotem stary i po nowy do sklepu.... :)

Ciekawe jest to ze tylko 1 osoba jest pewna jaki ma byc termostat, a pare tysiecy czytaczy forum.

DZIEKI EMIR!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj wymieniałem termostat - kupiłem Wahlera 88'C zamiast tego polskiego, no i jak sie okazało TAKI SAM miałem zamontowany oryginalnie. Prawdopodobnie i tak był dobry, bo zmasakrowana okaza się być pompa wody (też wymieniłem).

W/g mnie BMW dało ciała! :

W silnikach M52 ma być pompa z aluminiowym wirnikiem, a moje auto jest z pierwszych miesięcy produkcji więc miałem zamontowana oryginalnie (rok produkcji się zgadza) pompe z plastikowym wirnikiem. Najwidoczniej zamontowali co mieli akurat na stanie, taki troche BUBEL - nie spodziewałem się tego.