Skocz do zawartości

problem ze sterowaniem central zamka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar założyć sterowanie na pilota fabrycznym centralnym zamkiem. Znalazłem moduł- jest to ZV i teraz pytanie jak znaleźć kable odpowiedzialne za sterowanie tzn. sygnał OTWÓRZ i sygnał ZAMKNIJ? sugerowałem się opisami z forum do e30 ale u mnie nie ma takich kolorów kabli, a jak są podobne to nie są to te od sterowania. Moduł ma trzy wtyczki- biała ok 20 pinów i dwie małe po 4 i 5 pinów, wg mnie te są głównie od zasilania i mają najgrubsze kable. Czy ktoś już to robił i wie jak znaleźć te kabelki? jakie mają kolory lub jaki numer pinu we wtyczce? E36 318i '91r.

P.S. Sterowanie zamka w tym roczniku jest MINUSEM?

Opublikowano
sterowanie minusem ja lutowalem kabelki do centralki i łatwiej znaleść

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
ja tez chce wlutować kabelki od centralki tej na pilota blisko modułu fabrycznego ale nie wiem gdzie podłączyć te kable z niej, te sterujące zamknięciem i otwarciem. do których fabrycznych kabli mam się wciąć? jest ich razem ok 30 :D może ktoś wie jak je znaleźć?
Opublikowano
niestety nie mogę wrzucić foto bo internet mam przez telefon ale chętnie wyśle foto do kogoś na telefno żeby je wrzucił jak mi ktoś wyśle numer telefonu na priv to jutro wyśle foto

Opublikowano

jutro wyśle :)

Prośbą do moderatora o przyklejenie tego tematu ze względu na to że minimum raz na tydzień pojawia się temat o centralnym i dobrze by było żeby był widoczny odrazu żeby co tydzień nie pisać tego samego :)

Opublikowano
ok. dobry pomysł bo sam już chyba z 10 czytałem i z każdego coś się przyda i u większości objawy i rozwiązania to takie same :D dlatego mamy to forum by pomagać :D
Opublikowano
wiem o tym :duh: chodziło o to że jak otworze schemat i powiększe do rozmiaru w którym coś widać to już napisy są nieczytelne korzystam z telefonu narazie :mad2:

Opublikowano

Zrobione i działa :D

1. w moim aucie e36 318i z '91r sterowanie zamka jest PLUSEM

2. zakupioną centralkę podłączyłem pod przewody: BIAŁO-SZARY sygnał zamknij a BIAŁO-BRĄZOWO-ŻÓŁTY sygnał otwórz

Opublikowano

W kable wcinałem się zaraz za wtyczką do fabrycznego modułu, jakieś 10 cm od wtyczki, jest wtedy też dobre miejsce na umieszczenie nowej centralki oraz super miejsce na podpięcie się do masy, na przedniej ścianie w tej "wnęce" jest duża śruba z "masą" :D

kierunkowskazów nie podłączyłem bo brakowało mi czasu i natchnienia :wink:

Opublikowano
kierunki się wpina w kable przy osłonie nóg kierowcy dziś zrobię te zdjęcia bo ostatnio byłem zbyt zajęty by wpaść do garażu

Opublikowano
kierunki się wpina w kable przy osłonie nóg kierowcy dziś zrobię te zdjęcia bo ostatnio byłem zbyt zajęty by wpaść do garażu