Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Czy można wymienić wszystkie zwykłe śruby w układzie wydechowym na śruby ze stali nierdzewnej :?: :?: :?:

Ostatnio kupiłem w salonie BMW komplet śrub do wydechu ale niestety wszystkie są ze zwykłej stali ocynkowanej (twardość 8,8) jedynie nakrętki są miedziane. Pomyślałem, że może wymienić je na śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej, tylko czy można ... czy śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej nadają się do montażu układu wydechowego, czy mają odpowiednią wytrzymałość ???

Pozdrawiam Vikingb.

Opublikowano
......... (twardość 8,8)......... Pomyślałem, że może wymienić je na śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej, tylko czy można ... czy śruby i nakrętki ze stali nierdzewnej nadają się do montażu układu wydechowego, czy mają odpowiednią wytrzymałość ???

Pozdrawiam Vikingb.

Witam,

Jako konetruktor powiem ci tak.

To 8.8 to jest klasa śruby. Jeśli klasa śruby będzie taka sama, oraz średnica taka sama to nie ma róznicy w wytrzymałości śruby - niezależnie czy jest ona ze stali zwykłej, nierdzewnej, czy są ocynkowane.

Sama klasa 8.8 mówi już o wytrzymałości śrub.

Pzdr,

Opublikowano

Heja :wink:

tak jest ... 8,8 mówi nam o wytrzymałości i oczywiście wszystkie nowe śruby muszą być wymiarami takie jak oryginały ale problem jest taki, że w sprzedaży udało mi się znaleźć śruby ze stali nierdzewnej ale bez oznaczenia wytrzymałości. Sprzedawca twierdzi, że mają one wytrzymałość między 6,0 a 8,8 bo nominalnie zwykłe śruby ze stali nierdzewnej mają około 7,0 - 7,7 i do układu wydechowego mogę je zastosować.

Dzięki pozdrawiam, Vikingb.

Opublikowano
Heja :wink:

tak jest ... 8,8 mówi nam o wytrzymałości i oczywiście wszystkie nowe śruby muszą być wymiarami takie jak oryginały ale problem jest taki, że w sprzedaży udało mi się znaleźć śruby ze stali nierdzewnej ale bez oznaczenia wytrzymałości. Sprzedawca twierdzi, że mają one wytrzymałość między 6,0 a 8,8 bo nominalnie zwykłe śruby ze stali nierdzewnej mają około 7,0 - 7,7 i do układu wydechowego mogę je zastosować.

Dzięki pozdrawiam, Vikingb.

To już zalezy od Ciebie czy będziesz wierzył sprzedawcy.

Wg mnie śruba powinna posiadać swoją CECHĘ - wtedy jest wiarygodna.

Pzdr,

Opublikowano

Ja bym zalozyl na twoim miejscu te z ASO.

Kilka miesiecy temu zmienialem na kanale koncowy tlumik w E36, nie wiem czy byl od nowosci czy juz go ktos zmienial ale byl z ASO jak i sruby.

Moge powiedziec ze sruby byly pomijajac osad w bdb stanie a nakretki miedziane poszly jak po masle od razu !.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.