Skocz do zawartości

1996r, 523i, co to za czujnik i co to za dioda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie, szukałem ale nie mogę znaleźć. Nurtuje mnie co to za czujnik w kształcie pudełka od zapałek tylko trochę większy znajduje się po prawej stronie pod maską(stojąc przodem do samochodu) i jest mocowany do boku chłodnicy. Znajomi mają to odłączone i wszystko chodzi, byłem nawet w serwisie i nie potrafili mi powiedzieć do czego to służy. Pytam z czystej ciekawości a drugie pytanie to w jakim celu jest dioda/kontrolka na panelu od klimatronika od prawej stronie w tych nacięciach?? Nigdy mi nie mrygała ani nie świeciła :?: :?: Zna ktoś może odpowiedz na moje pytania?
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

Ta dioda to czujnik oswietlenia do automatycznej regulacji podswietlenia klimatronika. Redukuje jasnosc gdy staje sie ciemno. Zakryj w dzien palcem ten czyjnik i powinienes zauwazyc spadek jasnosci panela.

Co do tego pudelka zapalek - no idea... Moze to jest czujnik AUC?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Hmm zaciekawił mnie ten temat w zwiazku z tym czujnikiem, też to mam i mocowany jest na obudowie wentylatowa od chłodnincy nawet miejsce na obudowie na to jest i jest on podłączony tylko czemu służy nie mam zielonego pojęcia :duh:
Opublikowano
Hmm zaciekawił mnie ten temat w zwiazku z tym czujnikiem, też to mam i mocowany jest na obudowie wentylatowa od chłodnincy nawet miejsce na obudowie na to jest i jest on podłączony tylko czemu służy nie mam zielonego pojęcia :duh:

Prawdopodobnie masz na myśli czujnik brzydkiego zapachu. Jest zamocowany do obudowy chłodnicy. Taka czarna puszeczka na jedną kostkę. Jak jedziesz np za PKS (autosan), który kopci jak z komina to czujnik wyłapuje smrodek i obieg powietrza w kabinie powinien przejść na recylkulację. Też mam go u siebie ale nie mam pewności do tego czy działa.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz na myśli czujnik brzydkiego zapachu. Jest zamocowany do obudowy chłodnicy. Taka czarna puszeczka na jedną kostkę. Jak jedziesz np za PKS (autosan), który kopci jak z komina to czujnik wyłapuje smrodek i obieg powietrza w kabinie powinien przejść na recylkulację. Też mam go u siebie ale nie mam pewności do tego czy działa.

dokładnie to ujołeś tylko żeby zadziałał musi być obieg zamknięty przełączony na "A" czyli automatycznie będzie się przełanczało w zależności od zadymienia

Opublikowano
i do tego to jest i to działa tak jak napisano w pozycji A :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)