Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam z góry piszę iż używałem wyszukiwarki i nie znalazłem nic co by mi pomogło.

Posiadam Tds z 96' Klimatronik 2 strefowy i nawiew jak mam ustawiony na maxa w climatronicu to wali tylko na przednia szybe natomiast nawiew na pasazera oraz boki wieje jakby byl ustawiony na minimum czyli bardzo delikatnie. Pomimo tego iż ustawiam nawiew na facjate albo na nogi to działa tylko na przednią szybę-tak jakby nie reagował silnik od kierunku strumienia powietrza . Natomiast moc nawiewu - bez problemu możną regulować . Nie działa jeszcze ustawianie temperatury- pomimo nastawienia 32 stopni wieje chłodne powietrze. jak myslicie co może być przyczyna ??

Edytowane przez optyk
Opublikowano

cześć! Za sterowanie kierunkiem nawiewów odpowiada panel klimatronica. wyjmij panel - z tyłu są trzy kostki. Jedna duża i dwie małe. Jedna z tych małych to podpiecie wentylatorka panelu natomiast druga - powinna być czarna (przynajmniej u mnie tak jest) - to jest kostka odpowiedzialna własnie za wysyłanie sygnałow do silniczków sterujacych nawiewem. Tez tak mialem. Spróbuj poruszac kostką i kablem i obserwuj czy coś sie zmienia - czy słychac silniczki.

U mnie bylo tak ze cos sie w tej kostce spierniczyło i ja odciołem po czym odizolowanymi kabelkami dotykałem wystajacych pinów w panelu i zadzialało. Kupiłem kostke (troche inna - bo nie wiem czy dostaniesz taka sama) wsklepie elektronicznym i po sprawie. Aha przy demontazu pamietaj który kabelek gdzie idzie. wszystkie sa czarne - tylko jeden ma pasek.

Daj znac jak poszło.

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
wystarczy podwazyc czyms cienkim np nozem z boku i powinien bez problemów wyjść. Ewentualnie wyjmij radio jak masz i mozesz mu pomóc wyleźć popychajac go od tyłu - sorry to sformułowanie jest dosyć niefortunne :)
Opublikowano
no tak widzę że kolega ma aspiracje do pisania scenariuszy z kategorii XXX :D Dzisiaj umówiłem się z mechaniorem - on będzie dubał :D Jak okaże się że to ta usterka - to kolega w weekne bedzie popijał whisky ze Szczecina :D
Opublikowano

spox:)

U mnie wlasnie tak było... tylko ze dmuchalo mi powietrzem na nogi i nie chcialo sie przestawic pomimo ze dioda na panelu sygnalizowała ze powinien byc wlaczony nadmuch na szyby. klopot polegał na tym ze własnie były deszczowe dni i szyba błyskawicznie mi parowała:/

Ja u siebie sprawdziłem po prostu ciągłość kabelków omomierzem. nawet sam mógłbys to zrobic. trzeba sie tylko dobrac do jednej z wtyczek na silniczku np sterujacym klapkami nawiewu na nogi. tam zdejmujesz kostke i majac miernik elektryczny ( zwykły za 15 zł) sprawdzasz połaczenie...

• 3 lata później...
Opublikowano

Sorry za odgrzebywanie. Poniżej info dla potomnych.

U mnie wiatrak chodził na maxa, a powietrze prawie nie wiało. Rozebrałem konsole, sprawdziłem łopatki sterowania nawiewem i wszystko było cacy. Sporo niepotrzebnej roboty.

Problem polegał na tym, że ktoś wcześniej majstrował przy wentylatorze nawiewu i zamontował go odwrotnie przez co jego łopatki nie nabierały odpowiednio powietrza.

Poprawnie zamontowany

http://bmwmanual.fm.interia.pl/forum/bmw-klub/wentylator_dobrze.jpg

Źle zamontowany

http://bmwmanual.fm.interia.pl/forum/bmw-klub/wentylator_zle.jpg