Skocz do zawartości

[E36] 318TDS dzwoni na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakladam temat w imieniu kolegi.

Posiada Touring 318TDS.

Od jakiegos czasu cos zaczelo dzwonic w silniku na wolnych obrotach.

Jak doda gazu to cichnie.

Dzwiek nie przypomina raczej stukania/dzwonienia zaworow.

Brzmi jakby doslownie gdzies w motorze lezaz luzny dosc duzy kawalek blachy i stukal/rzucal sie od wibracji.

Zadnych luznych kawalkow metalu oczywiscie nie widac ;-)

Co to moze byc?

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
a jaki przebieg samochodu? może to już łańcuch daje znać ze czas o nim pomyśleć albo napinacz? Ewentualnie można sprawdzić nacią paska osprzętu, ostatnio miałem taki problem że pasek był wyciągnięty i powodował spore wibracje i nieprzyjemny dźwięk.
Opublikowano

no tak to trochę fakt, że rzężący łańcuch wydaje dźwięk trochę jakby o grubą blachę obcierał

...ale łańcuch bardziej słychać jak silnik jest na większych trochę obrotach (przynajmniej tak u mnie było)

...a kolega napisał „Jak doda gazu to cichnie.” więc nie koniecznie łańcuch

....tak czy siak trzeba posłuchać

Opublikowano

Ok - kolega dzis pojechal do Polski - tam ma juz mechanika za rzsadny pieniadz wiem pewnie (oby) sobie poradzi.

Dzieki za info - zaraz sle smsy z podpowiedziami.

sam ostatnio mialem blachy problem u siebie w E34 - pekla slynna membrana - do opisow z forum nie pasowalo mi jednak ze moj motor zaczal "nie palic na wszystkie gary" - diagnoza wstepna mechanika - uszczelka pod glowica - rozbieramy motor i patrzymy.

Po przewertowaniu forum jednak mowie do niego - panie najpierw sprawdzamy membrane - i BINGO!!

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)