Skocz do zawartości

sposoby zwiekszenia mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem jak to jest z tym podkrecaniem, ale zauwazylem jedna rzecz. Ze na przyklad silnik m57tud30 czyli silnik 3 litry diesel co w e46 ma 204KM mial w modelu e60/61 272KM czyli dla mnie jasne jest ze silnik bez niczego powinien po zmianie softu tyle osiagnac. Jedyny minus to taki ze maksymalny moment dostepny jest od 2tys a w e46 od 1,5tys obr. Chyba ze sie myle. Ja na to chyba pujde styknie mi jakies 250KM i ponad 510nm. W sumie mi chodzi o te niuty....:)
Opublikowano
Ze na przyklad silnik m57tud30 czyli silnik 3 litry diesel co w e46 ma 204KM mial w modelu e60/61 272KM czyli dla mnie jasne jest ze silnik bez niczego powinien po zmianie softu tyle osiagnac.

A skąd wiesz że oba silniki są takie same??? Skad wiesz że róznią się tylko i wyłacznie mapą pracy a nie np. parametrami turbospręzarki???

Masz jakieś dane na ten temat czy tylko wywnioskowałeś po samym kodzie silnika???

pzdr,

Opublikowano
Nie wiem jak to jest z tym podkrecaniem, ale zauwazylem jedna rzecz. Ze na przyklad silnik m57tud30 czyli silnik 3 litry diesel co w e46 ma 204KM mial w modelu e60/61 272KM czyli dla mnie jasne jest ze silnik bez niczego powinien po zmianie softu tyle osiagnac. Jedyny minus to taki ze maksymalny moment dostepny jest od 2tys a w e46 od 1,5tys obr. Chyba ze sie myle. Ja na to chyba pujde styknie mi jakies 250KM i ponad 510nm. W sumie mi chodzi o te niuty....:)

one się nie różnią tylko programem.....

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
Silnik o ktorym mowicie w modelu E60 o mocy ok 270 km (335 D) to zupełnie inna konstrukcja. Posiada on 2 sprężarki. Jedna odpowiada za niskie obroty druga za prace na wysokich. Tak wiec nie jest to 204 km na zmienionym sofcie :lol:
Opublikowano
a ta z dwoma sprezarkami nie nazywa sie przypadkiem m57tu2d30?
Opublikowano
z innej beczki dla rozluźnienia - nowe e90 po liftingu 330d dorównuje osiągom 335d mimo mniejszej mocy...
ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...