Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Skończyły mi się klocki z przodu i w prawym kole słychać że już ryje po tarczy o wewnętrznej strony. I chciałem się was spytać jakie klucze trzeba żeby wymienić klocki i jakie żeby wyjąć tarczę, bo jeśli bardzo zjechana już jest to będzie trzeba ją na frezarkę rzucić. Trzeba piastę zdejmować żeby tarcze zdjąć? Nigdy tego nie robiłem dlatego pytam :)

Dzięki z góry.

Opublikowano
Kolego jak już chcesz zdejmować tarcze to i cały docisk. Docisk jest dokręcony na klucz 16 żeby klocki wyjęć to od środka masz zaślepione plastikiem dwa klucze na ampul, tylko nie wiem jaki rozmiar. Tarcza też na ampul. I po zabawie.
Opublikowano

Dzięki za pomoc-klucze jakie trzeba to imbusy 6 7 i oczkową 16.

Tarczy nie zdjąłem bo ta śruba na klucz 6 przyrosła, żadne WD nie pomogło.

Na razie założyłem klocki i będziemy widzieć co się będzie działo, jeśli będzie coś nie tak to się użyje cięższego sprzętu i się ją zdejmie :wink:

Opublikowano

I chciałem się was spytać jakie klucze trzeba żeby wymienić klocki i jakie żeby wyjąć tarczę, bo jeśli bardzo zjechana już jest to będzie trzeba ją na frezarkę rzucić.

Hmmm - chyba na tokarkę :P:P.

Jest to kiepskawy pomysł - lepiej zmienić tarcze na nowe - wkońcu to nie majątek a jak masz bardzo krzywe/duży rant to trzeba będzie dość dużo zebrać = tarcza będzie chuda/zbyt chuda aby poprawnie współpracować z klockami.

Opublikowano

I chciałem się was spytać jakie klucze trzeba żeby wymienić klocki i jakie żeby wyjąć tarczę, bo jeśli bardzo zjechana już jest to będzie trzeba ją na frezarkę rzucić.

Hmmm - chyba na tokarkę :P:P.

Jest to kiepskawy pomysł - lepiej zmienić tarcze na nowe - wkońcu to nie majątek a jak masz bardzo krzywe/duży rant to trzeba będzie dość dużo zebrać = tarcza będzie chuda/zbyt chuda aby poprawnie współpracować z klockami.

hehe frezarkę frezarkę, albo taką cyfrową szlifierkę, :D mam dostęp do dobrych maszyn i da się to zrobić że będzie lepsza niż tanie tarcze z allegro gwarantuje :wink:

Ale na razie złożyłem i wszystko jest :cool2: mam nadzieje że za miesiąc mi klocka nie zeżre :mrgreen:

A tarcze nowe kupie przy następnej wymianie klocków tak czy siak, nie mierzyłem ich ale już będzie wypadało wymienić za jakiś czas.