Skocz do zawartości

Jak sprawdzić temperaturę zamarzania płynu w E38?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

chciałem sprawdzić temperaturę zamarzania płynu w chłodnicy w moim E38 M62, ale po odkręceniu korka od chłodnicy z dołu wystaje platikowy czarny bolec, który wskazuje, że poziom jest OK a płynu nie widać... Całość jest zabudowana plastikową przegrodą...

Jest na to jakiś sposób?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Wiedziałem :mrgreen:

A jak sprawdzić jego temperaturę? :cool2:

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Urządzenie nazywa się glikometr i posiada on rurkę przez którą wyciąga płyn a miarka wskazuje temperaturę zamarzania płynu.

Podjedz do jakiegoś warsztatu bo taki miernik powinien być na wyposażeniu każdego warsztatu.

Opublikowano
Chyba się nie rozumiemy - wiem jak się sprawdza temperaturę płynu - mam nawet dwa glikometry w garażu. Moje pytanie dotyczy tego, jak "wydobyć" próbkę płynu ze zbiorniczka. Nikt z Was nie odkręcał nigdy korka od chłodnicy? Około 10 cm poniżej korka znajduje się pozioma przegroda przez którą wystaje bolec. I nie ma tam dojścia do tego, co poniżej - a płyn jest pod przegrodą. Stąd problem.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o sam fakt wydobycia płynu to jeżeli chłodnica ma tą zaślepkę o której wspomniałeś to musi być w niej wycięcie właśnie na rurkę.

Nie spotkałem się jeszcze z oryginalną chłodnicą BMW żeby nie można było wyciągnąć płynu.