Skocz do zawartości

(E46) Problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E46 99 rok

MAm nastepujacy problem , otóz gdy wloncze ogrzewanie (posiadam klimatronic) temperature ustawie np. na 16 stopni to ciagle grzeje mi cieple powietrze... W ogole nie grzeje zimne na cieplym silniku... no chyba ze wloncze klime ale mimo tego tez slabiej chlodzi. gdy wloncze nawiew na szyby i na twarz to leci cieple na szyby a zimne na twarz..a gdy wloncze tylko na twarz to leci cieple na twarz mimo tego ze ustawione jest na zimne ! Co moze byc przyczyna ?

Opublikowano

wszystko jest ok,

u mnie jest tak samo.

Tak jak ty bylem tym zaniepokojony i wyslalem kilka wiadomosci do kolegow z forum, ktorzy potwierdzili ze maja tak samo.

Ja rozumiem zachowanie klimy w e46 w ten sposob.

Ze nawet jak masz ustawione na 16 stopni i na zewnatrz jest zimniej to zawsze bedzie lecialo cieple.

Jak ustawisz tylko na twarz i 3 kropki niebieskie to tez bedzie lecialo cieple, bo komp chce aby wewnatrz auta byla temperatura 16 stopni.

Jak ustawisz na twarz i na nogi na przyklad to wtedy na twarz bedzie lecialo zimne jak masz niebieskie kropki w celu poprawy koncentracji itp zeby nie usypialo jak cieple, a na nogi bedzie lecialo cieple bo komp chce ustawic 16 stopni za pomoca naweiwu na nogi.

Dobrze to widac w trasie jak jest na zewnatrz zimno to jak rozpoczynasz jazde to z nawiewow leci wrzatek, jak temperatura wewnatrz auta sie zrowna z ta na panelu to wtedy nawiew sie ochladza i powietrze juz nie jest takie cieple.

zagmatwane, ale wniosek taki ze masz ok :)

Opublikowano

Ja rozumiem zachowanie klimy w e46 w ten sposob.

Ze nawet jak masz ustawione na 16 stopni i na zewnatrz jest zimniej to zawsze bedzie lecialo cieple.

Dokładnie tak jest

Opublikowano

i jak jest cos nie tak.... Dzis komputer pokazywal temperature 18.5 stopnia a wydaje mi sie ze bylo wiecej bo bylo strasznie cieplo. wiec wlonczylem klime i ustawilem ja na 16 stopni....

Klima chlodzila na twarz a na szyby i nogi lecialo cieple powietrze....

Wiec skoro ma schlodzic to poco grzeje ? To chyba nie jest normalne...

Co myslicie ?

Opublikowano

u mnie jest tak samo, wymienilem zawor nagrzewnicy, panel - ale bez efektow.

Wkoncu wyslalem zapytanie do kilku jak nie kilkunastu kolegow z forum, ktorzy potwierdzili ze u nich jest tak samo

Wiem ze wydaje sie to dziwne ze tak leci ale tak ten typ ma

sam sprawdzalem w innym e46 i to samo

pod tym wzgledem lepiej jest miec manual clime , zimne leci wtedy kiedy potrzebujesz :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
To jak najlepiej ustawić to pokrętło z kropkami czerwonymi i niebieskimi, żeby dziłało "neutralnie", tnz żebym sobie mógł jak człowiek sterować temperaturą na panelu? Edytowane przez PointeR
Opublikowano
a po co zimą zimne powietrze z nawiewów. jak nie chcesz zeby lecialo cieple to w ogole wylacz nawiew na zero. martwic sie zacznij jak latem ci chlodzic nie bedzie bo to dopiero problem jak walnie 30stopni