Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie odnosnie poruszania sie autem na zachodnich blachach na terenie polski.A mianowicie mój kolega chce mi porzyczyc swoja "baware" na pare dni do polski.auto jest na austryjackich tablicach.I z tad pytanie czy potrzebuje jakies pisemne upowaznienie do poruszania sie na terenie kraju???
Opublikowano
Zaoszczędzisz sobie ewentualnych problemów, jesli spiszecie umowę użyczenia :) Zwykła formalność, prosty świstek papieru i po problemie.
Opublikowano

Nie potrzebujesz zadnych papierow dodatkowych...jesli auto jest z UE i masz jego ubezpieczenie OC i dowod rejestracyjny policja nic nie moze zrobic (no chyba ze auto zostalo zgloszone jako kradzione :wink: )...

...jesli wszystko jest ok z autem policmajstry moga tylko zyczyc szerokiej drogi, nie musisz sie z niczego tlumaczyc, oni nie pytaja...

...przez 2 lata jezdzilem autem po Polsce i po UE autem z blachami innego kraju członkowskiego (gdzie nie płaciłem akcyzy po kupnie i miałem duzo tańsze OC), auto to zarejestrowane było na kumpla, mieszkanca tego kraju...

...w Polsce policja nawet mnie specjalnie nie zatrzymywala jakby w obawie ze sie nie dogadaja chyba...raz bylem zatrzymany w Niemczech, zero problemow...raz w Polsce mialem rozmowe z policja z okazji stluczki (to jedyna wada, jesli masz stluczke autem na obcych blachach musisz zawsze wzywac policje - to wazne zeby ubezpieczyciel mogl stuczke potwierdzic) - bez problemow...

...problemy sa wtedy jesli auto jest na blachach nie unijnych i istnieje podejrzenie ze wprowadziles je nielegalnie na teren wspolnego obszaru celnego...ale z Austria miec problemow nie bedziesz...

Think Locally,

Fuck Globally!