Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na korku wlewu mam zielona nalepke z napisem CHF 7.1.

I juz mialem kupowac, ale facet ze sklepu powiedzial, zebym wzial kartke i zamoczyl...

i wyszlo na to, ze zolty.

Jaka to roznica? Czy moglbyc zolty mimo, ze na wlewie jest zielona nalepka, mialo to jakies negatywny wplyw?

I zasadniczo jaki kupic, bo musze dolac...

Pozdrawiam
Opublikowano
Powinien byc zielony, tak jak obwodka na korku wlewu. Ktos wlal nie to, co trzeba.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Hm, ma to jakies konsekwencje? Dodam, ze nic sie nie zepsulo, ale... tak wlasnie myslalem.

Jak wymienic caly plyn samemu nie zapowietrzajac przy okazji ukladu?

Gdzies jest jakis korek zlewu?

I jaki plyn polecacie bo jest troche tego.

Zauwazylem, ze np z febi zielonych sa zarowno mineralne jak i syntetyki, co lepiej? (chyba jestem ku mineralowi)

Dodatkowo spodobal mi sie Panolin - tylko nie wiem jaki kolor (aprobata bmw)

Oryginalnie co bylo zalane? Pewnie febi czy sie myle?

Pozdrawiam
Opublikowano
Lej taki jaki masz na korku czyli pentosin CHF 7.1.U mnie jest pentosin CHF 11S i ja moge mieszac z LHM ale nie wiem jak w twoim przypadku.Jesli masz zółty plym to byc moze jest to wlasnie CHF 11S,ktory leje sie do pomp z nivo.bardzo mozliwe,ze mozesz zalac uklad CHF 11S nawet jesli nie masz nivo.Sa jeszcze jakies zamienniki febi ale ja na Twoim miejscu zalalbym taki jaki zaleca BMW czyli 7.1,tym bardziej,ze jesli nie masz nivo to nie wchodzi go az tak wiele.Pozdrawiam.
Opublikowano

To w razie czego mozna wziac febi zielony? (on tez jest chf 7.1 czy jakis uniwersalny).

o pentosin zapytam, ale szczerze watpie zeby mieli.

Czy zielony jest mieszalny z zoltym - chyba nie?

I najwazniejsze - jak wymienic caly plyn wsp. nie zapowietrzajac ukladu, gdzie sa korki zlewu, czy jak to sprawnie i dobrze zrobic samemu.

Pozdrawiam
Opublikowano

Wczoraj bylem w IC i kupilem za... 35 zl :duh:

Nie sadzilem, ze takie zdzierstwo, podczas jak na necie sa za 15-20.

Febi zielony m 6162.

I teraz pytanie.

Czy mozna mieszac zielony z zoltym, chyba nie co?

Chcac wymienic calkowicie plyn jak to trzeba zrobic, bo wiem juz, ze chyba nie ma zadnego korku zlewu. W serii e36 widzialem, ze mozna jakos odlaczac przewody i spuscic caly plyn, a nastepnie zalac nowy. Czy w e34 tez tak mozna? W instrukcji co do samego plynu badz jego wymiany nie ma ani jednego slowa... :/

Najchetniej chcialbym wymienic caly plyn, a nie odsysac strzykawka ze zbiorniczka, po czym czesciowo mieszac zolty z zielonym, z nie wiadomo jakim efektem, oraz nigdy w ten sposob nie wymienie calkowicie tego plynu na zupelnie nowy, nawet kilka razy zmieniajac.

I kolejne pytanie ile go tam wchodzi bo kupilem litr. Nie za malo?

Ten zielony febi to mineral jak widze, poszukalem na necie i spotkalem sie z opinia ze na 100% lepiej semisyntetyk, a chyba najlepiej syntetyk, jak to jest? Co ciekawsze na allegro mozna znalezc zielony i mineral i syntetyk, wiec nie wiem juz wcale na co wymienic i czy dobry kupilem.

zielony min:

http://allegro.pl/item435816511_plyn_do_wspomagania_olej_febi_zielony_mineralny.html

zielony syntetyk:

http://allegro.pl/item435823119_plyn_do_wspomagania_olej_febi_zielony_syntetyczny.html

zolty:

http://allegro.pl/item442093474_plyn_do_wspomagania_zolty_1l_febi.html

Pozdrawiam
Opublikowano

Czyli wychodzi z tego, ze mam obecnie 6161 zolty,

a powinien byc 6162 zielony.

Czy wobec tego, lepiej zalac taki jak byl, czy czesciowo zmieszac zielony z zoltym? (tyle co sie odessie ze zbiorniczka, moze powtarzajac ta czynnosc pare razy wymieni sie calkowicie plyn, chociaz cos napewno zostanie starego...)

Wyczytalem tez, ze nie wolno mieszac plynow o roznych wlasciwosciach, dlatego ciekaw jestem czy maja one inne wlasciwosci, ale podejrzewam, ze tak...

Pozdrawiam
Opublikowano
Ja kupiłem CHF 7.1 w ASO, cena nie była jakaś specjalnie wygórowana z tego co pamiętam a mam pewność, że wszystko jest OK.

pozdrawiam

qba_m