Skocz do zawartości

M20 520i Huczące koło podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam następujący problem: podczas silnego hamowania coś huczy w prawym przednim kole. Dzieje się tak, gdy nacisnę mocno na hamulec. Gdy puszczę i nacisnę ponownie - huczenie ustaje. Podczas delikatnego hamowania - huczenia nie ma. Zdjąłem koło by sprawdzić tarcze i klocki. Tarcza gładka- grubości około 7 mm, klocki grube (też około 7mm). Zacisku nie rozbierałem. Dodam, że podczas hamowania brak jakichkolwiek wibracji kierownicy. Co to może być?

Drugi problem to stuki z okolicy przekładni i delikatny luz kierownicy. Luz mogę zlikwidować śrubą na kolumnie, ale jak się pozbyć tych stuków? Na pewno chodzi o przekładnię, gdyż pukanie słychać przy ruszaniu kierownicą. A może to drążki?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam wszystkich.

podczas silnego hamowania coś huczy w prawym przednim kole.

Może to być łożysko, a raczej "końcówka" jego żywota. Odzywa się przy hamowaniu, bo wtedy koło jest mocno obciążone. (w razie potrzeby, mam komplet piast przednich do e34 bez ABS)

Drugi problem to stuki z okolicy przekładni i delikatny luz kierownicy. Luz mogę zlikwidować śrubą na kolumnie, ale jak się pozbyć tych stuków? Na pewno chodzi o przekładnię, gdyż pukanie słychać przy ruszaniu kierownicą. A może to drążki?

Śruba do kasowania luzu jest w przekładni, więc jak nie jest mocno powybijana to i stukanie ucichnie. Tak czy inaczej najpierw skontroluj stan końcówek i drążków.

Opublikowano
Tak sie składa, że mam prawie identyczny problem i diagnoza roberto prawidłowa-mechanior powiedział mi to samo: Pada łozysko koła(u mnie lewego) i końcówki drążków kierowniczych do wymiany :?

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

Opublikowano
diagnoza roberto prawidłowa

:mrgreen: 5 lat technikum na coś się przydało :mrgreen:

A jakie to koszta? Części + wymiana.

Jak już pisałem piasty mam "bez ABS" jak będziesz zainteresowany to daj znać .

Mam też spore zniżki na części więc końcówki też taniej mogę Ci załatwić.

Jesteś z Warszawy więc nie będzie problemu.

Jak by co to na PW daj znać.

Opublikowano

Jak chcesz wiedziec jakie koszty to wchodzisz na allegro ;)

Końcówki drążka 20-30/szt

Piasta - 150-300/szt.

Zwroce uwage, ze lepiej brac lepsze/drozsze - czesto starcza na dluzej.

Przy okazji zerknalem i znalazlem cos ciekawego:

http://allegro.pl/item441253878_sportowa_piasta_kola_przod_bmw_e34_e36_e46_e32.html

A robota nie powinna 50-100 zlotych przekroczyc.

Pozdrawiam
Opublikowano
Problem rozwiązany- do wymiany była tarcza- od wewnątrz zjechana. Wymieniłem tarcze i klocki i jest idealnie