Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni stuka mi coś w tłumiku,i tylko na postoju na wolnych obrotach.Najdziwniejsze jes to że czasami tego stukania nie slychać.Udało mi sie wjechać na kanał właśnie wetdy gdy stukało dośc głośno okazuje się że stukanie wydobywa się jakby ze środka tłumika.Wcześniej myślałem że to ta blacha nad tłumikem co sie znajduje jest poluzowana i to wobywa ten nie przyjmny dźwięk.Stukanie przestaje gdy wchodzi silnik na obroty.Dziwne wrecz zjawisko

Czy ktoś się spotkał z czyms takim?Bo czytałem tu na forum że albo katalizator wysiadł a mam z 2000r. to miał prawo lecz to raczej wydobywa sie juz z końcowej części.Proszę o radę.

Pozdrawiam Wszystkich :hand:

Opublikowano

Witam!

U mnie to samo:-)raz dzwoni a raz nie!

pojechalem ostatnio wymienic klocki do warsztatu na podnosnik to sobie mysle sprawdze co jest grane,a tu jak na złość nie dzwoni:-),tłukłem po tłumniku i rurach ręką i cisza, osłony też wszystko ok, gumy wszystkie dobre!

mam wrażenie że to coś w środku sie oberwało i dzwoni,ale czemu tylko czasem....?

Opublikowano
ja coś takiego miałem kiedyś. Urwała się jedna z blach rezenansowych w środku tłumika. Nic nie zrobisz...... u mnie po kilku tygodniach ta blacha się ulokowała mocniej i przestała hałasować, ale za to dzwięk silnika przez rurę wydechową był głośniejszy.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
A co tu za filozofia, pada ci tłumik. Musisz go sobie wymienić. Stuka na wolnych obrotach bo wówczas częsotliwość drgań jest najniższa (tłumik najbardziej lata prosto mówiąc) jak dodajesz gazu to częstotliwość rośnie i przestaje telepać tłumikiem, wówczas nie stuka.