Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie:

mam samochod wyposażony w system monitorowania cisnienia w kołach.

Czy jeżeli zmienię KOŁA z letnich na zimowe, to czy nie będę musiał kupić jakiś specjalnych felg z "jakimiś" czujnikami?

Gdzie są zamontowane takie czujniki? Na feldze?

Czy mogę kupić zwykłe felgi? Czy nie będzie na komputerze wyskakiwać jakaś denerwująca usterka?

Z gory dzięki za odpowiedź.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W E90 wersjach europejskich spadek ciśnienia jest monitorowany przez system ABS/ESP - oblicza po prostu ilość obrótów. Nie ma żadnych czujników.

W wersjach USA od któregoś momentu zastosowano czujniki w kołoach i centralkę do tego zamontowaną w samochodzie. Wcześniej było tak jak w wersjach europejskich

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ostatnio poczytałem trochę w prasie motoryzacyjnej o technologii Run Flat.

Od roku jeżdżę na oponach Continental SSR "antykapcie" kupiłem je nóweczki wraz oryginalnymi felgami BMW. Dowiedziałem się BMW montuje seryjnie takie opony. Czyli w tych kołach prawdopodobnie są czujniki powietrza, bo kupiłem komplet. Więc jak bym miał do nich centralkę to mógłbym mieć kontrolę ciśnienia w każdym kole.

Jak mam sprawdzić czy są te czujniki, czy jakaś centralka uniwersalna wykryje te czujniki, czy musi być oryginalna BMW?

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano

Samo posiadanie opon typu run flat nie przesądza kwesti posiadania czujników.

Generalnie czujniki ciśnieinia są fabrycznie montowane w BMW na rynek amerykański i kanadyjnski.

Powiedziano mi w ASO BMW, że run flat'y są w serii obecnego modelu serii 3. Ale już czujniki nie. Można je zamontować jako opcję.

Moim zdaniem jest to bez sensu. No chyba, że wprowadzono mnie w błąd.

Czujnik w kole ma kształt jakby małego klocka hamulcowego, przez który przechodzi specjalny wentyl (metal, nie guma) i jest w ten sposób częściowo przytwierdzony do felgi - zatem szukaj czujników od wewnętrznej części felgi.

Okablowania nie znajs=dziesz - działa bezprzewodowo. Podobnie jak licznik bezprzewodowy w rowerze.

Opublikowano

co do oryginalności podzespołów... to nie wiem czy musi być fabryczny czujnik BMW. Chyba ważniejsze aby nadawał na odpowiedniej częstotliwości.

Jak będzie fabryczny czujnik BMW, to na pewno można wyeliminować problemy w kompatybilności czujników z systemem monitorowania ciśnienia. Jest to raczej pytanie do specjalisty...

Opublikowano

Dzwoniłem wczoraj do jednego z lepszych zakładów wulkanizacyjnych w Rzeszowie i gość powiedział że; oryginalne czujniki BMW współpracują tylko z centralką BMW. W moim przypadku najlepiej wymontować te czujniki i kupić uniwersalny komplet plus centralka i to wszystko zagra.

Koła mam od modelu E90 a w E36 nie było czujników ciśnienia. Montaż oryginalnej centralki nie wchodzi w gre, bo to droga zabawka.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.