Skocz do zawartości

stuk podczas zmiany biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem: wcześniej jak z jedynki przechodziłem na dwójkę trochę szarpało autem. myślałem że to sprzęgło ale teraz mam taki objaw, jak na biegu nagle wciskam sprzęgło słychać stuki (uderzenia) w tylnej części. mi się wydaje że to albo wał albo most a może nawet półosie, na przegub to nie podobne chociaż jakby to był przegub to by było najtańsze co może się popsuć. jak się wciska sprzęgło powoli to tego nie odczuwam natomiast na szybkim przełączaniu bije dość odczuwalnie. i tak ogólnie przy każdej zmianie biegów słychać stuk i małe pchnięcie auta do przodu. albo jak wrzucam bieg wsteczny to taki objaw jak w automacie czyli pchnięcie i mały puk. może ktoś mi poradzić co to jest za bieda i jak to usunąć?
BMW - power
Opublikowano
witam miałem podobny objaw w swojej byłej 520 e34 jest to jakaś guma na moście dokładnie nie pamiętam co i jak.. jedz do mechanika on ci to sprawdzi i wymieni naprawa około 150zl zależy u kogo:P Wiec nie masz czym sie martwic z tym można jeździć ale żebyś za mocno nie szarpał przy ruszaniu i zmianie biegów. Pozdro
Opublikowano
Miałem też takie objawy w E34 TDS. Kazano wymienić tylne tuleje...wymieniłem i auto zupełnie inne. Przed tą wymianą , to nie dość że te stuki to jeszcze wrażenie jakbym wózek ciągnął. Po wymienia auto stało się jedną 'bryłą'....jeździło jak pocisk. :D
Memento Mori :-)
Opublikowano
ja tez tak mam - identyczne objawy, u mnie wine ponosi krzyżak w moście, przed zimą trzeba to zrobić bo za długo nie można tak jeździć :nienie:
Opublikowano
U mnie przy identycznych objawach też był krzyżak na wale.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam . u mnie występuje identyczny problem ,najbardziej słychac te puknięcie przy delikatnym cofaniu po wciśnięciu sprzęgła. W ASO Bydgoszcz powiedzieli że to luz międzyzębny na skrzyni ,albo koło dwumasowe.Koło faktycznie miało już dosyc spory luz ,ale po wymianie nic to nie dało. Mój mechanik stwierdził że w skrzyni nie wyczuwa takiego luzu żeby pukało przy zwalnianiu sprzęgła. już mnie cholera bierze! czy może ktos zna dobrego mechanika w kujawsko-pomorskim?

pozdrawiam

Opublikowano
witam . u mnie występuje identyczny problem ,najbardziej słychac te puknięcie przy delikatnym cofaniu po wciśnięciu sprzęgła. W ASO Bydgoszcz powiedzieli że to luz międzyzębny na skrzyni ,albo koło dwumasowe.Koło faktycznie miało już dosyc spory luz ,ale po wymianie nic to nie dało. Mój mechanik stwierdził że w skrzyni nie wyczuwa takiego luzu żeby pukało przy zwalnianiu sprzęgła. już mnie cholera bierze! czy może ktos zna dobrego mechanika w kujawsko-pomorskim?

pozdrawiam

AUTO RAFMAR solna 7 bydgoszcz

telefony są na forum z tego co pamietam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Dzwoniłem do AUTORAFMAR i stwierdzili bez oglądania auta ,że to skrzynia ,i że to częsta przypadłość E39 2,0. Wymiana u nich drugiej skrzyni używanej 1600,00 zł. W takim razie jest to też przypadłość E39 523 i 525 bo tam są montowane te same skrzynie.

Pozdrawiam