Skocz do zawartości

328i bez kontroli trakcji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Znalazłem ciekawą 328CI lecz nie posiada kontroli trakcji, do tej pory byłem przekonany, że wszystkie 328 ją miały. Dużym problemem byłoby założenie kontroli trakcji ?
Opublikowano
Jest szpera -> nie ma ASC+T.

Właśnie zapomniałem dodać - jest szpera.

Czy założenie ASC jest możliwe i na jakie koszty trzeba się nastawić ?

Opublikowano
Napewno trzeba przełożyć przepustnice ASC i siłownik nią sterujący czyli to troche zmienia układ dolotowy. Nie wiem czy w tym wypadku normalna przepustnica zostaje ta sama czy też jest jakaś inna? No i nie mam pojęcia jak ze sterowaniem, czy jest inny moduł czy wystarczy przeprogramować ECU i poprowadzić kable? I skąd ASC bierze sygnał do sterowania? Z czujników ABS czy jest dodatkowy czujnik gdzieś w moście? Wg mnie cała operacja jest maksymalnie pozbawiona sensu, po co Ci to całe ASC jak masz szpere?
Opublikowano
Autko sprzedane, więc temat nieaktualny. Gwoli wyjaśnienia dzwoniłem do kilku speców od BMW i koszt takiej operacji to od 2 tys do 3tys. Trzeba przeprogramować licznik i podobno kompa.