Skocz do zawartości

Losowy problem z rozruchem (E46 touring/2.0/150KM/2005)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam taki oto problem:

Przy rozruchu - czasami auto nie zapala za pierwszym razem. Rozrusznik kręci zawsze, ale problem ten ma chyba związek z kontrolką silnika. Otóż kontrolka ta, w pozycji 2-zapłon (ale nie rozruch) powinna się palić (gaśnie dopiero po rozruchu). Jednocześnie w pozycji 2-zapłon słychać dźwięk włączonej pompy paliwa (nie jestem pewien czy pompy ale coś cicho burczy).

W moim przypadku, zdarza się że kontrolka silnika nie zapali się w pozycji 2. Wtedy na pewno nie zapalę (pomimo że rozrusznik kręci). Silnik nawet nie "załapie". Zauważyłem także, że nawet gdy zapali się kontrolka silnika, dźwięk pompy w poz. 2-zapłon może potrwać tylko 1-2 sekundy. Wtedy też nie zapalę - bo pompa wyłącza się za szybko (?). Dopiero po kilku próbach z przekręcaniem kluczyka (gdy kontrolka silnika się pali i pompka długo burczy) - auto zapali normalnie.

Nie zależy to od ilości paliwa w baku. Trochę zależy od tego czy zimny czy ciepły. Na gorącym nie ma tego problemu wcale.

Byłem na zwykłym kompie (nie GT1) - nic nie wykazał. Mechanicznie wszystko OK. Mechanik stwierdził że to elektronika.

Jak zapali (w czasie jazdy) - nie ma żadnych problemów. Nie gaśnie, nie faluje - żadnych problemów.

Co to może być?

Pozdrawiam,

as11

Edytowane przez as11
Opublikowano
wyglada na uszkodzona wegfahrspere (imobilaizer) najlepiej udac sie do aso

Ale rozrusznik kręci. Czy to nie wyklucza immobilajzera?

Opublikowano
No i chyba jest przyczyna. Przekaźnik się nadpalił. Taka kostka koło sterownika (komputera). Jutro będzie wymiana to potwierdzę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potwierdzam. To był przekaźnik. Cena w ASO 26zł. Diagnoza 300zł i wymiana 100zł. :shock:

Pozdrawiam, :duh: