Skocz do zawartości

Losowy problem z rozruchem (E46 touring/2.0/150KM/2005)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki oto problem:

Przy rozruchu - czasami auto nie zapala za pierwszym razem. Rozrusznik kręci zawsze, ale problem ten ma chyba związek z kontrolką silnika. Otóż kontrolka ta, w pozycji 2-zapłon (ale nie rozruch) powinna się palić (gaśnie dopiero po rozruchu). Jednocześnie w pozycji 2-zapłon słychać dźwięk włączonej pompy paliwa (nie jestem pewien czy pompy ale coś cicho burczy).

W moim przypadku, zdarza się że kontrolka silnika nie zapali się w pozycji 2. Wtedy na pewno nie zapalę (pomimo że rozrusznik kręci). Silnik nawet nie "załapie". Zauważyłem także, że nawet gdy zapali się kontrolka silnika, dźwięk pompy w poz. 2-zapłon może potrwać tylko 1-2 sekundy. Wtedy też nie zapalę - bo pompa wyłącza się za szybko (?). Dopiero po kilku próbach z przekręcaniem kluczyka (gdy kontrolka silnika się pali i pompka długo burczy) - auto zapali normalnie.

Nie zależy to od ilości paliwa w baku. Trochę zależy od tego czy zimny czy ciepły. Na gorącym nie ma tego problemu wcale.

Byłem na zwykłym kompie (nie GT1) - nic nie wykazał. Mechanicznie wszystko OK. Mechanik stwierdził że to elektronika.

Jak zapali (w czasie jazdy) - nie ma żadnych problemów. Nie gaśnie, nie faluje - żadnych problemów.

Co to może być?

Pozdrawiam,

as11

Edytowane przez as11

Opublikowano
wyglada na uszkodzona wegfahrspere (imobilaizer) najlepiej udac sie do aso
Opublikowano
  • Autor
wyglada na uszkodzona wegfahrspere (imobilaizer) najlepiej udac sie do aso

Ale rozrusznik kręci. Czy to nie wyklucza immobilajzera?

Opublikowano
  • Autor
No i chyba jest przyczyna. Przekaźnik się nadpalił. Taka kostka koło sterownika (komputera). Jutro będzie wymiana to potwierdzę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Potwierdzam. To był przekaźnik. Cena w ASO 26zł. Diagnoza 300zł i wymiana 100zł. :shock:

Pozdrawiam, :duh: