Skocz do zawartości

tds+uszczelka pod głowicą =jakie koszty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.mam pytanie jakie mogą być koszty wymiany uszczelki pod głowicą w tds?

od dłuższego czasu mam wyciek płynu chłodniczego - niedawno zacząłem wnikac skąd leci- okazało sie jak byłem na kanale, że kapie sobie po silnku i w oklicach uszczelki są normalnie białe smugi od wyschniętego płynu chłodniczego, płynu ubywa tak gdzieś ok. 1l/3000km

majonezu w oleju nie ma, przewody są średnio twarde, białej smugi za samochodem nie zostawiam.

tak się zastanawiam czy można z tym jeździć- silnik ma moc, chodzi cały czas tak samo...

Opublikowano
jak masz czysty olej i temp. silnika ok ,to smialo jezdzij.do czasu jak sie poglebi wyciek, a napewno sie pogorszy ,kwestja czasu. pozdrawiam
Opublikowano

Kolega głupoty pisze zebys jezdził dalej :mad2:

Jest wyciek robimy lepiej zapobiegac niz pozniej leczyc

Koszt: uszczelka + sruby = 120 -150 zł

szlif głowicy ok 250 - 300 zł

robocizna hmmm ja placilem w 200zł

razem 650 zł, tyle placilem za e34 :) POZDRAWIAM

brokat_
Opublikowano
też bym to odrazu robił żeby było ok. Po co odwlekać jeśli o tak trzeba zrobić prędzej czy póżniej. Im wcześniej tym lepiej i dla auta i dla kieszeni. Zrób dopóki masz wyciek na zewnątrz a nie do kanałów olejowych lub komory spalania. Jak choroba będzie postępować to narobisz zamarachy i w układzie chłodzenia masło i w oleju. Potem płukanki a i tak układ zalezie niepotrzebnie. Chorobę należy eliminować we wczesnym stadium a nie w bardzo zaawansowanym stadium. Ja bym nie czekał i robił.
Opublikowano
hmm juz sie marwiłem, że nowy silnik wyjdzie taniej niż wymiana tej uszczelki....
Opublikowano
hmm juz sie marwiłem, że nowy silnik wyjdzie taniej niż wymiana tej uszczelki....

nowy silnik to jak jest w dobrym stanie to wołają 7-8 tyś

nim coś zaczniesz rozkręcać posprawdzaj pierw dobrze czy nie kapie z jakiegoś węża

a co do tego czy robić uszczelkę już czy czekać to ja bym wolał poczekać - raz że koszta czasami grubo przekraczają to co się pierw myślało (a to jeszcze łańcuch a to ślizg itd)

a po drugie silnik po poskładaniu już nie będzie tak pracował jak jest teraz

Opublikowano
jak go będzie robiła kompetentna osoba to będzie pracował nawet lepiej niż teraz. Głowicę jak wyrychtuje czyli zmiana uszczelniaczy dotarcie zaworów to bedzie szczelniejsza i autu napewno nie zaszkodzi a tylko pomoże. Dlatego też nie zgadzam sie że naprawa zaszkodzi silnikowi i że nie będzie on pracował jak należy.
Opublikowano (edytowane)

tak to mniej więcej wygląda-jest jakby taka biała sucha piana:

nasuwa mi się tez pytanie: czy ew. nieszczelnośc uszczelki pod głowicą może mieć wpływ na nierówna pracę silnika -wibracje na wolnych obrotach zwłaszcza jak jest ciepło na dworzu i da sie troche w palnik?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img353.imageshack.us/img353/2295/img2148wn7.jpg

Edytowane przez sebos76
Opublikowano

sam szlif do tdsa tyle kosztuje???

do autora: czasem nie masz czipa założonego ???????

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

W Krakowie jest dobry magik od głowic mi robil :) ale w benzynie, ale to chyba nie ma znaczenia czy w benzyna czy w diesel robi szlif :) ma zrobic dokładnie :)

brokat_
Opublikowano

sam szlif do tdsa tyle kosztuje???

do autora: czasem nie masz czipa założonego ???????

juz kupilem zachipowana

Opublikowano
tak to mniej więcej wygląda-jest jakby taka biała sucha piana:

nasuwa mi się tez pytanie: czy ew. nieszczelnośc uszczelki pod głowicą może mieć wpływ na nierówna pracę silnika -wibracje na wolnych obrotach zwłaszcza jak jest ciepło na dworzu i da sie troche w palnik?

Z tymi wibracjami to nie sądzę żeby coś się zmieniło. Jak by to miało być od uszczelki (wibracje nie równa praca) to by nie leciał tylko minimalnie płyn na zewnątrz tylko by już ciśninia nie miała na którymś z cylindrów i było by np masełko w płynie lub oleju.