Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam od miesiąca BMW E21 1.8 z 82'. Samochód ma... nie oryginalny gaźnik z modelu 1.6 (Pierburg 1B Solex). Gaźnik jest w słabym stanie, choć ostatnio ratowany na zasadzie "Pacjent przeżyje 10 dni dłużej" - wymieniona membrana, średnio udane próby regulacji obrotów, złożone wypłukiwanie i wydmuchiwanie siliconu napchanego przez j.... gaziarzy. Oczywiście nie ja zakładałem gaz, a sam jeżdrze tylko na benzynie.

I teraz sprawa jest taka. Chciałbym gaźnik wymienić, ale z zamiennikami się nie spotkałem. Nowy u dealera :D kosztuje 2800 zł, rupiecie z garażu bez żadnych gwarancji (a może nawet w gorszym stanie niż mój ?) chodzą po 1000 zł. :hand:

W Eter-Mocie sprzedali mi póki co złą uszczelkę, a zestawu naprawczego nie chcę, bo chce wymienić gaźnik do tego silnika.

Panowie, czy byście coś poradzili ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Kup używany gaźnik, z auta które jest na chodzie, a potem go zregeneruj w profesjonalnym zakładzie :8)

Chętnie, naprawdę.

Tylko paleta samochodów-dawców na chodzie, z których można pobrać części jest bardzo mała.

Mogę obdzwonić następne 15 hurtowni w Krakowie, z czego 7 znowu nie będzie się zajmowało gaźnikami, a 8 pozostałych pytanie o części do starego BMW kwituje "Panie, do tego części już chyba nigdzie nie ma...".

Tak naprawdę jestem w d. z tym gaźnikiem. Nawet gdybym zrobił transplantacje z bliźniaczego silnik w e 30, to gaźnika do e 30 też nie walają się na pułkach w sklepach z częściami. Więc zostaje albo nowy za 2800 albo z półki w garażu w nie wiadomo jakim stanie też nie za 500 zł...

Już nawet pomija fakt, ze częsci blacharskie np. jak próg też są kosmicznie ciężko osiągalna do nie jakoś unikatowego modelu E 21. Sprawdziłem to i część częsci do Porsche 911 łatwiej dostać niż do E 21. Niesamowite...

Miałby ktoś jakiś pomysł czego mógłbym próbować z gaźnikiem ?

Opublikowano
Ja mam do sprzedania gaznik PIERBURG 2B4.Jest jeszcze na silniku M10B18.Sprawny.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg