Skocz do zawartości

fabryczne radio - nietypowy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy można wyjąć radio BISNES gdy pod pokrętłem głosu jest dziurka a niema śrubki ???

pierwsze radio miało zablokowaną tą zapadkę i po lekkim szarpnięciu wyłaziło ale ze względu na to że padł balans i głos kupiłem inne i montując je nie zajrzałem pod pokrętło głosu bo nie było takiej potrzeby i wcisnołem je bez problemu

wczoraj je chciałem wyjąć i okazuje się że pod pokrętłem niema śrubki a jest tylko dziurka

czy jest jakaś szansa na wyjęcie radia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może wyjmij panel od klimy i tamtendy coś poradzisz?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja wyjmuję radio tak jak pisze kolega wyżej, ponieważ uszkodziłem ten mechanizm w pokretle. Wyjmuję panel klimyi wyczuwam od spodu poruszający się w bok element , po czym wyjmuję radio. Trochę pomacasz i na pewno Ci się uda.
Opublikowano

dzięki !

musza tak to wyjąć

rozumia że z panelem klimatronika nie ma problemu

jeszcze raz dzięki !!! :cool2:

no i przy okazji jest to jeden z nie licznych tematów który można zamknąć

Opublikowano
A czy w głębi, ok. 2-3 cm pod plastikiem zakrytym pokrętłem, w którym jest dziurka nie ma też nic???

dziurka jest ale jak tam wkładałem cieńki śrubokręt to nic nie wyczuwałem a nai znam zasady działania tej zapadki

Opublikowano
To zobacz w "zrób to sam" mój temat "dołożenie tempomatu i MFL", czy jakoś tak... Tam są zdjęcia jak wygląda radio po zdjęciu gałki i jak radio jest utrzymywane na miejscu: po dwóch stronach są łukowate blaszki, które jak przekręcasz tego dinksa w głębi to się chowają i wtedy radio można wyjąć...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

plaskim srubokretem i krzyzakiem mi sie nie udalo odpiac blokady :) musialem uzyc torxa. Przy okazji - ta "srubka" to plastikowa jest i srednio widoczna, odbicie jej o 45 stopni na lewo zwalnia blokade - przy czym radio i tak ciezko wychodzi (uwazaj zeby nie polupac obudowy). Walczylem z tym przy okazji oberwanego potencjometru w radiu (wersja z MID).

Daj znac co i jak to sie pomysli :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
plaskim srubokretem i krzyzakiem mi sie nie udalo odpiac blokady :) musialem uzyc torxa. Przy okazji - ta "srubka" to plastikowa jest i srednio widoczna, odbicie jej o 45 stopni na lewo zwalnia blokade - przy czym radio i tak ciezko wychodzi (uwazaj zeby nie polupac obudowy). Walczylem z tym przy okazji oberwanego potencjometru w radiu (wersja z MID).

Daj znac co i jak to sie pomysli :)

U mnie ten dinks jest metalowy, ale miękki i wygląda jak łeb śrubki na płaski śrubokręt, przy czym przecięcie nie jest jak w śrubach od skraju do skraju, tylko krótsze niż średnica łba. Jak sobie poświecisz to widać... chyba, że masz inny patent niż u mnie... Potwierdzam, że sprężyna jest stosunkowo mocna i po przekręceniu blaszki, które utrzymują radio niechętnie się chowają...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
u mnie śrubka to taka gwiazdka - pasuje do niej owy torx właśnie :) to widac, ze i tu sa rozne patenty :) na pierwszy rzut oka tez jej nie widzialem - myslalem ze ktos juz tam grzebal i przypadkiem ja wykrecil

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)