Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie jak ustawia sie ten Webmasto.? Bmw 320dPACKLUXE Z 2000r Dziekuje

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

Opublikowano
O co kaman? O webasto?
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
o tak bajere co sie ustawia aby autko bylo cieplutkie jak rano doniego wbijasz lub w ciagu dnia jak uderzasz do marketu i wracasz a foteliki cieplutkie :) ale niewem jak to sie ustawia .

F06 640i Xdrive

Opublikowano
Jak nie masz jakiegoś dodatkowego pilota lub panelu w aucie to masz tylko webasto do szybszego zagrzania silnika.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Się dowiadywałem. Kosztuje to circa about 7 - 8 stówek.m Ja odpuściłem. Mam webasto, dogrzewa auto w 3 minuty i mi wystarczy. Ale nie ma nic za darmo. Pali wachę jak nic i guzika do prostego wyłączenia nie ma. Zapłacisz kasę, wlączysz 2-3 razy, a po wizycie pod dystrybutorem stwierdzisz że zima nie jest taka sroga w tym roku.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
No to ja juz dziekuje ;)

F06 640i Xdrive

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
po wymianie płynu chłodniczego jakoś dziwnie zachowuje mi się webasto głośno pracuje jakiś silniczek w środku zaraz po uruchomieniu samochodu oraz jakieś 3 minuty po zgaszeniu wcześniej tego nie zaobserwowałem czy to normalne czy może objawa że coś ma się zepsuć ????
moc jest z nami
Opublikowano
A jeździłeś tą bunią już w zeszłym roku w zimę?
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
No to teraz już wiesz jak się webasto zachowuje w zimne dni. To normalne, że po zgaszeniu silnika pracuje jeszcze przez chwilę.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Biega mniej wiecej o to, że jest to takie ustrojstwo, montowane w miejscu gdzie w E36 był akumulator. Ma za zadanie szybkie dogrzanie płynu chłodniczego, który pozwoli na osiągnięcie znamionowej temperatury silnika. Włącza się automatycznie, kiedy temperatura otoczenia spada poniżej 12 stopni i wyłącza kilka minut po wyłączeniu silnika. Słychać delikatne gwizdanie i czasami cykanie, wyraźnie słyszane szczególnie z prawej strony samochodu. Potrafi spalić ok. 1 - 3 l paliwa na setkę zależnie od zimy i można go wyłączyć tylko przez odłączenia zasilania. Montowanie automatycznych włączników jest możliwe, ale jest dość kosztowne i gdyby była na prawdę potrzebne było by w opcji wyposażenia. Moje autko po 2 minutach ma ciepły silnik, niezaleznie od temperatury otoczenia. Trochę to kosztuje, ale było na osiołka to i na siano się musi znaleźć.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Ja nie zauważyłem żeby mi więcej paliła w zimę, no może ten 1litr, ale na pewno nie więcej.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
...Potrafi spalić ok. 1 - 3 l paliwa na setkę zależnie od zimy...

Chyba w zimie na Syberii :)

To montowane w 320d (Thermo Top C) spala 0.3-0.6 litra na godzine (w zaleznosci od obciazenia) i wylacza sie czesciowo lub calkowicie jesli temperatura plynu wzrosnie do odpowiednio ~72 lub ~76 stopni, ponownie sie zalacza jesli temperatura odpowiednio spadnie. A to ile w tym czasie przejedziesz kilometrow to zalezy tylko od cibie :)

Swego czasu widzialem jakis program gdzie porownywano spalanie w miescie w warunkach zimowowych samochodu wyposazonego w ogrzewanie postojowe np. Webasto i bez (test robiony na Golfie przez ADAC). W pierwszym przypadku najpierw zalaczono webasto a gdy temparatura odpowiednio wzrosla uruchomiono silnik i pokonano jakis dystans. W drugim, pomiaru rozpoczeto zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Calkowite spalanie samochodu wyposazonego w ogrzewanie postojowe (uwzgledniajac paliwo spalone na postoju) bylo tylko nieznacznie wieksze w porownaniu do tego bez.

O komforcie i korzysciach dla silnika samochodu wyposazonego w ogrzewanie postojowe nie bede pisal bo sa chyba oczywiste.

Opublikowano

No mi w zimie pali sporo, bo żona eksmitowała mnie z garazu, samochód stoi na dworze, a do roboty mam 7,5 kilometra. Potem kilka wyjazdów po mieście i webasto chodzi non stop. A i tak się cieszę że go mam.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Hmm ja mam oryginalne webasto i zawsze myslalem ze to jest takie ustrojstwo ze dmucha ci cieplym powietrzem na postoju to ja juz sam nie wiem jak to z tym jest bo u mnie ustawia sie na jakas okreslona godzine i sie samo wlacza a sam nie wiem czy ono dziala niemam jak sprawdzic bo teperatura jeszcze nie spadla do 12 stopni a po nocach nie bede lazil i sprawdzal powiedzcie jak to jest z tym webasto w e39 u mnie wlacza sie je w komputerku i jak wlacze to mruga mi takie czerwone smigielko na kokpicie
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)