Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

W poszukiwaniu w moim 1.8 M43 regulatora wolnych obrotow popularnie zwanego krokowcem doszedlem do ciekawych wnioskow. Po raz setny chyba wgapiajac sie w rysunki na realoem dochodze do wniosku ze u mnie ten regulator wyglada troche inaczej niz na ogol i jest tez troche w innym miejscu. Tu jest na rysunku pod numerem 9:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA92&mospid=47437&btnr=13_0402&hg=13&fg=15

Tak samo to wyglada u mnie po maska.

A wiec razcej nie przypomina znanego krokowca takiego jak na tym rysunku pod numerem 8:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA92&mospid=47437&btnr=13_0390&hg=13&fg=15

Moja uwage zwraca fakt ze nawet ponizej rysuku na opise ten wlasnie nr 8 jest pominiety. Probowlaem go znalezc u mnie pod kolektorem i w okolicach ale go tam po prostu nie widze. Zreszta chyba slusznie rozumuje ze nie potrzebne b y byly dwa takie regulatory. Czy ktos tez ma tak jak ja? Poprawcie mnie jesli sie myle bo nie chce demontowac nie tego co trzeba.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Wygląda inaczej, bo to co pokazałeś to nie krokowiec - w M43 jest on dość dobrze schowany (właśnie pod kolektorem ssącym) - jeśli nie masz jakiejś przeróbki, to jest to właśnie element nr. 8 z drugiego rysunku (i jest opisany: T-SHAPE IDLE REGULATING VALVE).
Opublikowano

To w takim razie realoem swiruje cos. Bo jest tak ze jak wpisze moje ostatnie 7 cyfr vinu to wlasnie dochodze do rysunku na ktorym the nr 8 nie jest opisany w ogole. Teraz jak kliknalem na ten link ktory wrzucilem to wychodzi rysunek na ktorym on juz jest w opisie. Nic juz nie kumam. W takim razie mam dwa regulatory wolnych obrotow ??? :shock:

Tego nr 8 jak wspomnialem nie widze zeby nie wiem co, nawet z latarka go tam szukalem. Nie chce po prostu zdejmowac gory dolotu tylko po to zeby stwierdzic ze "krokowca tam nie ma".

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
jaki masz roczki bmki? jesli przed 09.1995 to masz tam gdzie na 2gim rysunku a jak masz nowszą fure czyli powyzej 09.1995 to masz tam gdzie na 1wszym...przerabiałem ten temat, mam compacta z 1996 i ta czesc oznaczona nr9 to jest krokowiec
Opublikowano

Dzieki Freeride, moja to luty 98. Wiec jednak dobrze myslalem, a to znaczy ze nie musze sciagac dolotu zeby sie do niego dobrac :cool2:

Uff co za ulga :mrgreen:

O Tempora! O Mores!