Skocz do zawartości

Chce kupić 525tds touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce wymienić moją poczciwą E34 524td 91' na E34 525tds 95' Touring przebieg 250 tyś.km. Moje pytanie (prośba) jest kierowana do klubowiczów z Krakowa, czy ktoś z Was zna ten samochód?http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6155010

Na co mam szczególnie zwrócić uwagę kupując Touring?

Podpinając pod kompa mam pewność, że jest wszystko ok??? Z góry dziękuję za informacje. Pozdro.

BMW E34 525 TDS 96' TOURING
Opublikowano
Generalnie kupując tds`a trzeba zwrócić szczególną uwagę na silnik, a dokładniej pompę paliwową i turbo, oprócz tego na układ wspomagania bo odpowiada on również za podnoszenie tyłu samochodu do góry jak jest załadowany. Wiem bo koleżanka miała to u siebie, dość dużo ją to kosztowało i chcę się pozbyć swojego kombika też w tds`ie niedaleko Krakowa ;)
Opublikowano

Hej,

Jeżeli miałeś sedana, to w przypadku Touringa, musisz sprawdzić przede wszystkim NIVO, czy samochód się poziomuje (np. ktoś (albo najlepiej ze 2 osoby) siada w bagażniku, ty odpalasz auto i patrzysz, czy się podniesie, podczas jazdy sprawdzasz, czy nie wyrzuca błędu „NIVEAUREGELUNG” - samochód przeciążony. Oznaczać to będzie jakąś usterkę samopoziomowania. Sprawdź amortyzatory z tyłu, bo są drogie.

Poza tym polecam sprawdzić czy wszystko działa w tylnej klapie, bo tam lubią się przewody psuć: Wycieraczka, centralny klapy, otwieranie szyby (to akurat u mnie coś nie trybi), wszystkie światła.

Poza tym, rozumiem, że znasz dobrze swoje autko i reszta raczej jest jak w sedanie.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Nie wszystkie touringi mają nivo - mój nie ma. Wtedy jest klasyczne zawieszenie, klasyczne problemy i bezproblemowy dostęp do zamienników.

W wiązce tylnej klapy łamią się przewody i coś może nie działać: lampy w klapie, zamki szyby i klapy (są elektryczne), wycieraczka, ogrzewanie szyby, 3 stop. Bardzo łatwo to naprawić, więc nie traktowałbym tego zbyt serio - jak reszta auta OK, to wiązkę można naprawić samemu albo zrobi to elektryk.

TDS to przede wszystkim silnik i pompa wtryskowa. Jak to będzie zdrowe, to już dużo. Musi dobrze zapalać na zimno i ciepło, musi mieć równe wolne obroty (i żeby nie były sztucznie podniesione), nie gasnąć, nie falować, nie bujać silnikiem, nie poszarpywać w czasie jazdy (zwłaszcza przy spokojnej jeździe na 4 i 5 biegu, 1500-2000 obrotów), nie dymić.

Skoro miałeś 524td, to reszta problemów jak w każdym E34.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Jeżeli chodzi o NIVO to gościu nie wie czy jest. Mówi, że jest konieczne dopełnienie klimy?
BMW E34 525 TDS 96' TOURING
Opublikowano

Najczęściej przyczyną wycieku w układzie klimatyzacji jest skorodowany skraplacz (chłodnica klimatyzacji).

Obejrzyj dokładnie. Zwłaszcza dół. Jest to pierwsza chłodnica, widać ją przez kratki od przodu, dół chłodnicy przez kratki w dole zderzaka.

Jeżeli widać ślady oleju, zatłuszczenia, to znaczy że przecieka i będziesz musiał wymienić (chłodnica to ok. 450zł + koszt wymiany i napełnienia ok. 250zł).

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)