Skocz do zawartości

320d 136KM 1999r. Czy to objawy siadania TURBO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zauważyłem, że na każdym biegu pomiędzy 2 a 2.5tys obr/min auto jakby słabło lub się dławiło. Np. Jadę na trzecim biegu daję gaz do dechy i do 2tys obr/min ciągnie dobrze, potem do 2.5tys obr/min dławi się a powyżej też idzie dobrze. Czy to jest jakaś turbo dziura, czy może pierwsze objawy wysiadania turbo czy coś innego lub normalna rzecz???. Dodam, że auto serwisowane, odpowiedni olej, a przejechane 150tys. km.

Dzięki.

Edytowane przez Robert32
Opublikowano

Witam,

Oj bylo juz o tym na forum bylo....z milion razy conajmniej:)zarcik

Objawy o ktorych piszesz niekoniecznie swiadcza o tym ze siada turbinka. ja sam sie meczylem z tym problemem chyba ze 2 miesiace i jest duzo lepiej...jeszczy tylko zostala mi wymiana przeplywomierza. Poszukaj na forum o czyszczeniu elektrozaworow sterowania turbina i zaworem Egr, o czyszczeniu samego EGR, jak masz duzo czasu to i caly kolektor dolotowy mozesz wyciagnac,wsumie prosta sprawa, ale to zabawa na caly dzien. Kolejna rzecza jaka powinienes zrobic to przepatrzec caly uklad vacum (wezyki podcisnienia).Psiknij troche smaru w spray'y na silownik sterowania lopatkami turbiny, WD-40 do tzw gruszki i wezykow podcisnienia. No i w ostatecznosci,jak ci to nie pomoze to pewnie przeplywka do wymiany...

A ze sie tak zapytam, w sprawie tej przeplywki, obeznanych w temacie....kupowac MTM'a czy szkoda kasy??chce kupic ze strony przeplywomierz.pl.Slyszalem raczej zle opinie o tym..."sklepie".Ktos mial z nimi do czynienia??warta ta przeplywka cos??

pozdrawiam

Lustek