Skocz do zawartości

530i-opinie??? i teraz na celowniku 540i...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ja jeżdżę 3jką, ale mój brat na wiosne będzie przymierzał się do 530i tak z roczników 2001-2003 (ewentualnie 740i e38 z końca produkcji) i szukamy opinii, jakichś typowych usterek, rzeczy, na kóre trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie...

Jak zbudowane jest zawieszenie, czy jest awaryjne, jakieś info o automacie, który tam wkładali (w UK większość tych aut jest w automacie, a te w manualu są droższe). Co do silnika, to znam, bo to praktycznie to samo co u mnie.

Co należałoby wymienić po zakupie? wiadomo, że olej, filtry, ale jak z olejem w skrzyni, dyferencjale?? coś jeszcze??

Jeśli był podobny temat, to poprosiłbym o link, bo ja na razie nie znalazłem...

Edytowane przez uve200
Opublikowano

Ja mam od kilku miesiecy 530iA i jestem zadowolony...

Wymieniłem oleje i filtry po zakupie... samochod chodzi jak zegarek...

nie wiem o typoeych usterkach - bo na szczęście nic się nie dzieje :)

Poza wyświetlaczem ODB, który od początku ma martwe piksele - nie mam czasu tego zrobić - zbyt dużo rozkręcania ( a poniewaz nie mam komunikatów komputera to mi to nie przeszkadza )

Co do automatu - to auto zachowuje się jakby lubiło jazdę ze wciśniętym gazem.... wtedy skrzynia pracuje jakby si "cieszyła".. ;)

przy normalnej jeździe wszystko tak płynnie się zmienia - ze spać się chce.... - ale lubie wcisnąć - może dlatego pali ok 15-16 l/100km

M.

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

nie tak dawno kupiłem własnie e39 3.0i

jestem zadowolony,

silniczek dostarcza pozytywnych wrażeń i nie pali jak smok,

ekploatacja sensowna bo to R6,

na co zwrócić uwagę ? jak w każdym bmw, żeby nie był po walcu i nie miał nabite za dużo km, wtedy jest większa szansa ze nie będzie skarbonką,

powodzenia w zakupie

Opublikowano

O przebieg i przeszłość się nie martwie, bo auto będę kupował w UK, jak na razie nie miałem problemu, bo przebiegi żadko są kręcone (na każdym przeglądzie technicznym i w serwisach jest spisywany i można to sprawdzić), a każda naprawa opłacana z ubezpieczalni też jest do sprawdzenia (z resztą przewżnie widać od razu, bo fachowców mają gorszych).

Już oglądaliśmy jedno auto i wrażenia jak najbardziej pozytywne, była z pakietem sport to i wygląd odpowiedni, a i kierownica fajniejsza. Audio mogło by byc lepsze, ale może trafi się jakis z harman-kardon'em...

Opublikowano

To fakt... fabryczne audio w tym samchodzie woła o pomstę do nieba. Niektóre kompakty mają lepsze firmowe audio.

Co do typowych usterek, to jak juz kolega pisał - martwe piksele na desce jak i na konsoli centralnej (MID). Ogólnie elektronika lubi się sypac - czujnik poduszki w fotelu pasażera (powoduje ze swieci sie knotrolka airbag na desce), jeż (final stage unit - kontroluje pracę nadmuchu), elektryka foteli. W zawieszeniu poduszki szybko padają (przy wahaczach). Ja u siebie wymieniałem już po 60 tys. km, bo mi ciekły.

Opublikowano

dziś brat znalazł ciekawe ogłoszenie dot. 540i z 2001r, znaczy cena jest spoko i ze zdjęć auto wygląda na zadbane. Jutro rano bedzie dzwonił, żeby podjechać i obejrzeć to auto. Tak na szybko, na co zwrócić uwagę przy pobierznych oględzinach, podczas jezdy próbnej?

Ani ja, ani brat nigdy nie mieliśmy auta z automatem, więc zapytam jak powinna pracować sprawna skrzynia biegów, czy zmiany biegów powinny być niewyczuwalne, czu jednak powinno się czuć?? zawieszenie, czy słychać coś na nierównościach, czy jest jak u konkurencji (mietków)??

wiem, że to może głupie proźby, ale może są jakieś rzeczy, które łatwo zauważyć, jak ktoś wie czego szukać...