Skocz do zawartości

[e46]klimatronik buczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy...od pewnego czasu zauwazylem ze w miare dodawania gazu (do momentu az silnik nie wejdzie w obroty zeby ten dziek zagluszyc) cos buczy....balem sie ze to turbina mi pada bo to taki wlasnie odglos...ale rozkminilem dzis ze to klimatyzacja (kompresor??). po czesci kamien spadl mi z serca ze to nie turbo ale kompresor do klimy tez sporo kosztuje jak by trzeba bylo wymieniac. jak wlaczy sie klimatyzacje to przy zgaszonym radiu i minimalnym nawiewie slychac jak pracuje..nie wiem czy to dobrze czy zle.moze to byc jakies lozysko tylko na kompresorze czy myslicie ze caly kompresor siada??dodam ze chlodzi bez problemow a buczenie przy dodawaniu gazu jest uwarunkowane cieplem, tzn im cieplej na dworzu tym bardziej buczy.....

plis help

Opublikowano
  • Autor

czy to nie powinno byc tak ze jak by padal kompresor to przy wylaczonej klimie tez powinno byczec??bylem teraz sprawdzic jeszcze raz bo mi to spokoju nie dalej no i jak sie wylaczy to cisza a jak wlaczy to ciezko ten dziewk opisac....takie buczenie:) propocjonalne do obrotow silnika. sprawdzilem i to buczenie nie slychac tylko w srodku ale na zewnatrz tez....stojac odwroconym w strone silnika to tak bardziej po prawej stronie. nie mam warunkow zeby zdjac oslony i wsuchac sie bardziej (mieszkam w centrum krakowa) ale zkads z prawej strony byczy napewno. jak sie wylaczy to nie....

jeszcze raz prosze o pomoc bo delikatna sprawa.upaly wiec fajnie by bylo jezdzic z klima ale z drugiej strony...moze sie jakis olej do smarowania tego kompresora konczy i chodzi na sucho....czy to by byl wlasnie taki objaw??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Prędzej łożysko w kompresorze sie kończy niż olej....
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
no a mozna go jakos wymienic czy caly kompresor do wymiany??
Opublikowano
u mnie tez tak buczało większość fachowców mowiła że to kompresor okazało sie że to jakiś zawór z klimy wymienili mi go i przestało koszt 500zł