Skocz do zawartości

montaz sondy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzis przyszla mi sonda do mojej e 36. Kupilem sonde uniwersalna. Jeszcze jej nie zamontowalem narazie sie zastanawiam na jakiej zasadzie zaklada sie te koszulki zaciskowe. Zwykle koszulki to wiem ale te maja jakas tulejke metalowa w srodku i za cholewke nie kumam o co z tym biega, na moje oko wsadzic i zgrzac zapalniczka ale to chyba bedzie luzne i moe nia tak przewodzic.

Wie ktos co z tym fantem zrobic??

Opublikowano
Wkładasz przewody w tulejkę zaciskasz w dwóch punktach najlepiej tą częścią kombinerek która służy do obcinania przewodów umiarkowanie mocno tak żeby nie uciąć :D następnie podgrzewasz koszulkę termokurczliwą izolujesz dla pewności całość dobrą izolacją samo-wulkanizującą i po zawodach.
Opublikowano
  • Autor
Wkładasz przewody w tulejkę zaciskasz w dwóch punktach najlepiej tą częścią kombinerek która służy do obcinania przewodów umiarkowanie mocno tak żeby nie uciąć :D następnie podgrzewasz koszulkę termokurczliwą izolujesz dla pewności całość dobrą izolacją samo-wulkanizującą i po zawodach.

hmmmm... tylko kurcze ta niby tuleka w tej koszulce jest jakby w trzech miejscach po dlukosci nacieta i niejest do konca prosta tylko jakby w sozek czy jakos tak i kabelek bo konca nie whodzi... :mad2:

Opublikowano
Czyli wygląda jak skuwka od flamastra ? skręć wobec tego obydwa przewody nałóż skuwkę i wtedy zaciśnij albo kup w elektrycznym tulejki zaciskowe o średnicy zbliżonej do przewodów ,nałóż termokurczliwą rurkę i zgrzej .
Opublikowano
  • Autor

oki poradzilem sobie.. olalem te gadzety co byly z sonda i zrobilem to po mojemu..:)

teraz mam takie pyt czy musze kompa w aucie jakos z resetowac lbo cus po podpieciu nowej sondy??

Opublikowano
  • Autor

?????

a wlasnie i maja znaczenie kolory, tzn przy sondzie byly: 1 czrny, 1 szary i dwa biale, i czy ma znaczenie ktory bialy do ktorego??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Białe to zasilanie grzałki.

Nie ma znaczenia jak podłączysz.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!