Skocz do zawartości

Świece ktore lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce zamowilc swiece z allegro bo sa o 50% tansze niz u mnie w sklepie i teraz tak. Czym roznia sie te platynowe od zwyklych i ktore lepsze?

http://www.allegro.pl/item426422279_platynowe_bkr6equp_audi_bmw_cit_opel_vw_japonski.html

czy

http://www.allegro.pl/item429208087_swiece_ngk_v_line_30_komplet_4_szt_bkr6equp.html

Opublikowano

Kolego jak sama nazwa mówi platynowe mają platynowy rdzeńa zwykłe miedziany( lub inny) przezco mają dłózszą żywotnosć i odowiadają warunkom pracy jakie masz w danym silniku, (parametry takie jak ciepłota i inne) skoro producent takie przewidział to takie pewnie muszą być. Przy użyciu nieodpowiednich świeć zapłonowych mozesz wykończyć cewkę zapłonową co wiąże się z większymi kosztami.

A co do aukcji które pokazałeś to w pierwszej świece NGK są w bynajmniej wydaje mi sie niestandardowym opakowaniu, niewychodzącym chyba na rynek polski. Co nieoznacza,że są złe tylko skad to ko ma i co to jest , że są tak tanie a zarobic trzeba.

A drugie to niby to samo NGK serii V-line takie jak sie spotyka na naszym rynku (opakowanie tak wygląda) ja takie kópiłem 2 tygodnie temu do swojego auta. Na zdjęciu masz swiece z symbolem V-line No 1

NGK BKR6EQUP to V-line No 30. Jeśli chodzi o mnie to nadszedł ich czas poszedłem do sklepu kupiłem załozyłem i nieszukałem swiec na allegro bo na świece to jeszcze chyba powinno byc nas stać !!!

Opublikowano
  • Autor

Stac to stac. Ale u mnie te swiece 50 zł sztuka a potrzebuje 6. Wiec 300 zł.

Wiec jesli na allegro zaoszczedze 100 a bedzie to to samo to wole zamowic. Dlatego pytam...

Opublikowano
Kup najzwyklejsze NGK zalecane do tego silnika. Może być z Allegro, bo w sklepie ceny z d*py wzięte. Bosch, NGK, Denso, jeden ch*j, wszystkie są bardzo dobre, jeśli są oryginalne.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja tez chce kupic do swoje ngk i jak bylem w sklepie i spytalem o vline 30 to mi koles powiedzial ze lepiej brac ngk platinum o tym samym symbolu BKR.... moze faktycznie sa lepsze albo chcial zarobic (1 sztuka 16,60 euro :duh: ) i inna sprawa oznaczenie na tej swiecy na koncu jest P a to oznacza platynowa elektrode, wiec troche bez sensu bo vline 30 tez niby ma to oznaczenie wiec tez ma platyne w srodku? ponoc oznaczenie swiecy z serii platinum to 3199 do tego silnika, a z serii vline 30

🙃🙃