Skocz do zawartości

318i NIEPOKOJĄCE OBROTY ORAZ SPALANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o odpowiedz czy to normalne że na rozgrzanym silniku przy stałej jeździe 120km/h mam 3tyś na obrotomierzu, ekonomizek pokazuje spalanie 10l? jazda oczywiście na 5tce.

Mój poprzedni samochód to E36 316i Coupe, wydaje mi się że tutaj przy 120km/h miałem 2,5tyś i wskazówka pokazywała spalanie 8,5l

Dodatkową niepokojącą sprawą jest że dojeżdżając np do zkrzyżowania i zrzucając bieg na niższy to ekonomizer dźwiga się do połowy i spada (bez wciskania pedału gazu!) gdy zrzucę bieg bez sprzęgła na jałowy to ekonomizer spada na dół.

Znajomy ma E36 318i 115hp i też przy 2,5tyś obr. na 5tce przy stałej prędkości 120 ma 8l

Moje ogólne spalanie które wskazuje komputer przy spokojnej jeżdzie w cyklu mieszanym to 10l, wydaje mi się że to za dużo?

BMW E46 318i / 118hp / 214 000tyś / olej 15w40

Opublikowano
Witam,

Proszę o odpowiedz czy to normalne że na rozgrzanym silniku przy stałej jeździe 120km/h mam 3tyś na obrotomierzu, ekonomizek pokazuje spalanie 10l? jazda oczywiście na 5tce.

Sam miałem kiedyś takie auto i zdarza sie, że ekonomizer przy wyższych prędkościach pokazuje większe spalanie - mi tez przy 120km/h pokazywał około 10L/100km.

Mój poprzedni samochód to E36 316i Coupe, wydaje mi się że tutaj przy 120km/h miałem 2,5tyś i wskazówka pokazywała spalanie 8,5l

Zawsze byłem pełen podziwu dla osób, które na podziałce wyskalowanej co 2 odczytują z dokładnością do 0,5 :P:P

A skąd wiesz, że nie jest to 9 albo 8,2???

Dodatkową niepokojącą sprawą jest że dojeżdżając np do zkrzyżowania i zrzucając bieg na niższy to ekonomizer dźwiga się do połowy i spada (bez wciskania pedału gazu!) gdy zrzucę bieg bez sprzęgła na jałowy to ekonomizer spada na dół.

Ekonomizer powinien przy hamowaniu silnikiem ( do pewnych obrotów )zawsze pokazywać 0, gdyż jest to jedyna sytuacja w którehj silnik nie pobiera benzyny. Przy jeździe na luzie w zależności także od prędkości pokazuje około 2L/100km.

Moje ogólne spalanie które wskazuje komputer przy spokojnej jeżdzie w cyklu mieszanym to 10l, wydaje mi się że to za dużo?.

To zalezy co rozumiesz przez pojęcie "spokojna jazda" - bo to jest pojęcie względne.

Także jazda mieszana może mieć 10%trasa i 90% miasto oraz odwrotnie - w dużych miastach przy czestym stawaniu na światłach, hamowaniu i przyspieszaniu wynik w cyklu mieszanym około 10L/100km nie jest niczym nadzwyczajnym.

Mi takie auto spalało w jeździe mieszanej pomiędzy 9 a 11L na 100km.

Pzdr

Opublikowano

hmmmm... wydawało mi sie że u kumpla na 318i 115hp wszystko pokazuje troszeczkę mniej jeżeli chodzi o spalanie.

Natomianst ekonomizer robi mi coś takiego że właśnie przy zrzuceniu biegu na niższy i nie wciskaniu gazu ogchyla się do połowy skali i to mnie niepokoi :/

Opublikowano

To :cool2:

Powiedz mi jeszcze przy jakich obrotach zminiasz biegi...

i czy wymiana oleju może mieć wpływ na spalanie silnika (według mnie raczejnie - ale wole zapytać na forum bo nie jestem specjalistą)

A i czy skoro ekonomizer i komputer pokzywał kiedyś mniej to można może coś zrobic żeby znowu było tak jak trzeba... ???

Pozdro! :8)

Opublikowano

Moim zdaniem olej może mieć co najwyżej wpływ na trwałość silnika, na pewno nie ma znaczącego wpływu na osiągi/spalanie.

Ja osobiście leję Castrol Edge 0W-30 (zalecany) i mam wrażenie, że powinieneś lać to samo.

• 1 rok później...
Opublikowano

wtrące sie poniewaz ja mieszkam w szkocji i tu producent zaleca Carlube Engine Oil (5W40 Fully Synthetic Engine Oil (5 Litre))

co wy na to czy zna ktos ten olej?