Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam taką awarię:

Szyba działała ok, a wczoraj stanęła w połowie i zaczęła wydawać odgłosy mielonego plastiku. Stanęła w pozycji dolnej i już nie można zamknąć.

Więc mam obowiązkową jazdę na zimny łokieć co nie jest do końca przyjemne.

Ale do meritum:

Zdjąłem boczek, odkręciłem głośnik, modląc się do Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia odłączyłem i odkręciłem AirBag, potem delikatnie wyciąłem materiał wygłuszający - trzyma to jakaś super-smoła.

I teraz mam gołe drzwi - podkreślam że mechanik ze mnie kiepski - na dole prowadnic znalazłem kawałki plastiku - jakieś kółeczko uległo zmieleniu - podobną sytuację miałem miesiąc temu na drzwiach pasażera - tylko tam szyba stanęła w górnej pozycji i tak już zostało.

Pytanie:

Co dalej? Jak można wyjąć/naprawić mechanizm podnośnika? Na tym etapie interesuje mnie tylko zablokowanie szyby w górnej pozycji, w tygodniu oddam do mechanika - na razie muszę odwalić jakąś partyzantkę - szyba zablokowana jest na amen - nie idzie jej podciągnąć do góry manualnie (siła X gwałt nie działa) - co robić? :shock:

www.specops.pl
Opublikowano

mi też się kiedyś tak stało, trzymałem na siłę przycisk zamykania szyby aż pękła linka

jeżeli chcesz na chwile zatrzymac szybe w pozycji zamknietej a masz wszystko zablokowane musisz chyba odciąc linkę i podeprzec czyms- ja kiedys tak zrobilem w innym aucie poprotu podparłem dwoma listewkami

ja kupilem cały mechanizm za okoloo 150 zł na allegro i wymieniłem go w 15 minut

bardzo łatwa wymiana

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano

ok, udało mi się zablokować w górnym położeniu - w prowadnicach są akurat dwie takie dziury gdzie z partyzanta wkręciłem śruby M6 no i jest teraz blokada totalna.

Do ściągnięcia mechanizmu podnośnika potrzeba torksy nasadkowe - nie mam na stanie, więc wymiana musi poczekać. chyba wymienię od razu we wszystkich 4 drzwiach....

K

www.specops.pl