Skocz do zawartości

awaria podnośnika szyby kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam taką awarię:

Szyba działała ok, a wczoraj stanęła w połowie i zaczęła wydawać odgłosy mielonego plastiku. Stanęła w pozycji dolnej i już nie można zamknąć.

Więc mam obowiązkową jazdę na zimny łokieć co nie jest do końca przyjemne.

Ale do meritum:

Zdjąłem boczek, odkręciłem głośnik, modląc się do Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia odłączyłem i odkręciłem AirBag, potem delikatnie wyciąłem materiał wygłuszający - trzyma to jakaś super-smoła.

I teraz mam gołe drzwi - podkreślam że mechanik ze mnie kiepski - na dole prowadnic znalazłem kawałki plastiku - jakieś kółeczko uległo zmieleniu - podobną sytuację miałem miesiąc temu na drzwiach pasażera - tylko tam szyba stanęła w górnej pozycji i tak już zostało.

Pytanie:

Co dalej? Jak można wyjąć/naprawić mechanizm podnośnika? Na tym etapie interesuje mnie tylko zablokowanie szyby w górnej pozycji, w tygodniu oddam do mechanika - na razie muszę odwalić jakąś partyzantkę - szyba zablokowana jest na amen - nie idzie jej podciągnąć do góry manualnie (siła X gwałt nie działa) - co robić? :shock:

www.specops.pl
Opublikowano
rolka uszkodziła się,myślę,że pozostaje wymiana podnośnika.
Nur bmw e32
Opublikowano

mi też się kiedyś tak stało, trzymałem na siłę przycisk zamykania szyby aż pękła linka

jeżeli chcesz na chwile zatrzymac szybe w pozycji zamknietej a masz wszystko zablokowane musisz chyba odciąc linkę i podeprzec czyms- ja kiedys tak zrobilem w innym aucie poprotu podparłem dwoma listewkami

ja kupilem cały mechanizm za okoloo 150 zł na allegro i wymieniłem go w 15 minut

bardzo łatwa wymiana

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
  • Autor

ok, udało mi się zablokować w górnym położeniu - w prowadnicach są akurat dwie takie dziury gdzie z partyzanta wkręciłem śruby M6 no i jest teraz blokada totalna.

Do ściągnięcia mechanizmu podnośnika potrzeba torksy nasadkowe - nie mam na stanie, więc wymiana musi poczekać. chyba wymienię od razu we wszystkich 4 drzwiach....

K

www.specops.pl