Skocz do zawartości

520i nie pali na wszystkie cylindry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z moja 520i.. silnik oczywiscie 2L 24v vanos z gazem sekwencyjnym BRC. Objawy sa takie ze z rana jak wchodze do samochodu pali bez problemu, po przejechaniu 300-500m zaczyna przerywac i nie chodzi na wszystkie gary (czasami nawet zgasnie jak podjezdzam do skrzyzowania) Problem znika calkowicie jak silnik jest nagrzany!! Wymienilem swiece, i wszystkie cewki a problem dalej pozostal juz nie wiem za co mam sie brac:(( dodam tylko ze przy jezdzie na LPG mam mala dziure w gazie na samym poczatku, gaz tez niby wyregulowany, filtry wymienione a dziura w gazie przy ruszaniu zostala.. Prosze o porady
Opublikowano
może cza było zacząć od silniczka krokowego - on odpowiada za wolne obroty
Opublikowano

Podjedź pod komputer. Może coś sie zapisało.

Ja stawiam na czujnik położenia wałka rozrządu.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
  • Autor
Wydaje mi sie ze to nie wina czujnika polozenia walka.. mialem ten czujnik uszkodzony w e36 i tam objawem bylo bardzo ciezkie odpalanie az w koncu wogole nie odpalil. Czy jest w e39 cos typu automatyczne ssanie?? wydaje mi sie ze problem tkwi wlasnie w tym poniewaz jak silnik sie rozgrzeje chodzi normalnie :duh:
Opublikowano
Witam wcześniej miałem podobnie też mam gaz (sekwencyjny wtrysk e34), i zawsze z rana jak był zimny silnik na benzynie wszystko było ok., ale jak po 500 metrach przełączył na gaz to właśnie tak się robiło, gdy się zatrzymałem i otworzyłem maskę zobaczyłem, że pół instalacji (pierwsze 3 cylindry, czyli przewody gumowe, co idą do kolektora ssącego) mam zamarznięte (był na nich szron) stwierdziłem, że są słabo dokręcone (dokręciłem, więc wszystkie opaski, jakie były od gazu) i teraz jest dobrze.
Opublikowano
  • Autor
dzieki kolego za podpowiedz jednak u mnie jest tak ze nawet na benzynie nie pali na wszystkie cylindry( przypomne ze obiaw ten jest tylko z rana jak silnik jest zimny, po przejechaniu ok 500m) jak silnik jest rozgrzany chodzi normalnie.. czy nikt nie mial podobnych obiawow
Opublikowano
dzieki kolego za podpowiedz jednak u mnie jest tak ze nawet na benzynie nie pali na wszystkie cylindry( przypomne ze obiaw ten jest tylko z rana jak silnik jest zimny, po przejechaniu ok 500m) jak silnik jest rozgrzany chodzi normalnie.. czy nikt nie mial podobnych obiawow

może kable zapłonowe maja przebicie , z rana sa wilgotne i iskra skacze wszędzie tylko nie tam gdzie powinna

Opublikowano

Miałem identyczne objawy. Okazało się że niesprawny jest silniczek krokowy. Po wymianie wszystkie objawy ustąpiły.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
czarek v6 z tego co ogladalem listwe przy wymianie cewek to w e39 2.0 24v vanos nie ma kabli zaplonowych, tam kable zaplonowe wygladaja poprostu jak zwykle przewody przektoju ok 1,5-2mm i do kazdej cewki ida 3 takie przewody..moge sie mylic ale raczej nie ma tam zwyklych przewodow jak w kazdym innym samochodzie.. wracajac do kolegi SURK czy miales moze jakies objawy falowania obrotow czy cos w tym stylu? bo z tego co wiem to silniczek krokowy jest od wolnych obrotow u mnie obroty sa ok tylko przerywa, tak jakby nie bylo iskry czy cos w tym stylu:/
Opublikowano
Miałem problemy z odpalaniem zimnego silnika, oczywiście towarzyszyło temu falowanie obrotów. Pomogła wymiana krokowego na inny oraz dokładne wyczyszczenie przepustnicy i dolotu (pełno czarnego nalotu). W tej chwili trzyma obroty idealnie, zero falowania, odpala bezproblemowo zarówno na zimnym i na ciepłym.
Opublikowano
  • Autor
wiec u mnie broblem tkwi w czyms innym bo u mnie pali z rana za pierwszym strzalem, obroty tez trzyma rowno tylko po przejechaniu 500m nagle silnik zaczyna przerywac i nierowno chodzic.. po rozgrzaniu silnik chodzi bez problemu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sprawdź wskazania z czujnika temperatury. I to przy różnych temperaturach bo może jego przebieg nie jest ciągły?

Dodam , że jest to mało prawdopodobne ale nie jest trudne do sprawdzenia.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!