Skocz do zawartości

OilService - dziwna sprawa...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie!

Szukałem ale nie znalazłem nić na ten temat :modlitwa:

Co to za dziwna sprawa - OilService się świecił więc wymieniłem olej (10W40). Po wymianie diody zielone gasły co kilkaset km aż po 1600km jest 1 żółta :cry2:

1. Czy możliwe że olej był tak przejeżdzony (kupilem auto jak się świeciła żółta z czerowną), że jak zalali olej (a weszło tylko 7l, a powinno z 7,5 jak czytalem na forum :duh: ) to reszta oleju się wymieszała ze starym, baaardzo zużytym co skutkuje szybkim gaśnięciem lampek?

2. Jakie właściwości bada czujnik OilService?

3. Czy możliwe, że taki stan rzeczy jest wynikiem uszkodzonego czujnika?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
z tego co sie orientuje to oil serwis bieze sobie dane z licznika a nie z czujnika oleju(ilosc przejechania km) :search: jak kasowac inspekcje jest to bardzo proste bodajze trzeba w gniazdzie pin 8 zmasowac ale nie jestem pewny na 100% co do nr wiec poszukaj,jak kasowales i szybko zapalaja sie diody to pewnie licznik padl albo cos w nim.w starszych licznikach byly kumulatorki i trzeba bylo je wymienic jak cos sie dzialo a wtych to juz nie wiem.moze bedzie ktorys z kolegow bardziej oswiecony
Opublikowano
trzeba zmasować pin 7 włączyć zapłon gdy zapala się 5 prostakacikow wyłączyć zapłon po tym zabiegu możliwe ze jak szybko będą się gasić to coś jest zepsute wiec lepiej spisz licznik i wymień olej po 10 000 km
Opublikowano
spisz licznik i wymień olej po 10 000 km

wspaniale! najlepiej po 100 000 km

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
wlasnie... to jakis czujnik bada jakosc oleju czy nie? Bo jak bada to moze faktycznie stary byl ostro przejezdzony i wymieszany z nowym zrobila sie kupa :mad2:
Opublikowano
bo tak jak pisalem wczesniej w starszych modelach bmw byly w licznikach aku wielkosci baterii r6 w tych nowszych nie bardzo wiem jak jest skastruowany licznik i podczymanie pamieci ale musisz miec cos zwalone,na forum jest ktos kto zajmuje sie licznikami to powinien cos ci podpowiedziec
Opublikowano

czy po wymianie oleju skasowaliscie inspekcje i oilservice? czy tylko zmieniliscie olej.powinny palic sie wszystkie zielone bez zoltej i czerwonej?

nic nie bada jakosci oleju, elektronika w zegarach liczy ilosc rozruchow na zimno, ilosc na cieplo, ilosc przejechanych km, styl jazdy i inne. w zwiazku z tym u jednego zapali sie zolta po 10 000 a u innego po 15 000. abym mogl ci cos doradzic odpowiedz na 1 moje zdanie.

Opublikowano
czy po wymianie oleju skasowaliscie inspekcje i oilservice?

TAK

powinny palic sie wszystkie zielone bez zoltej i czerwonej?

Tak właśnie było...