Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam taki problem kupiłem od gościa (dajmy na to ze się nazywał "gość1" ) samochód BMW e36 318is on kupił go z komisu ( komis nazwijmy "komis2" ) a komis zakupił od gościa z polski ( nazwijmy go "gość3" )

i teraz tak kupiłem samochód od gościa1 który posiadał umowę miedzy komisem2 a sobą ( czyli gościem1 ) ale nie posiadał umowy miedzy gościem3 a komisem2 dowód rejestracyjny jest na goscia3... gość1 od którego kupiłem samochód twierdził ze podeśle pocztą umowę miedzy komisem a gosciem3 który widnieje na dowodzie rejestracyjnym lecz gościu z komisu2 nie chce wydać tej umowy ( nie odbiera telefonów mówi ze jest za granicą itp itd czyli ściema )

Co mam w takim wypadku zrobić gdzie to zgłosić ?

Czy jest szansa ze po zgłoszeniu w jakiś odpowiednich urzędach, miejscach będę w stanie zarejestrować samochód bez tej umowy ?

Oraz co się stanie jeśli w ciągu 30dni od zakupu nie zarejestruje samochodu ?

Proszę o odpowiedzi

Opublikowano

Auto kupiles od faceta ( goscia 1) ktory nie zdarzyl zarejestrowac auta na siebie wynikiem czego w dowodzie jest nazwisko Pana ( goscia 3) ktory pozbyl sie auta za pomoca komisu na rzecz goscia1 :shock: Jesli komis sprzedal gosciowi1 auto ( gosciu jeden ma to na kwicie) a Ty kupiles od niego to nie interesuje Cie kto , co i jak tam bylo wczesnie. Gosciu 1 nabyl prawnie cos co moze zgodnie z dalszym prawem tobie odsprzedac. REasumujac musisz wziac od goscia1 UMOWE na podstawie kotrej nabyl auto z KOMISU ( moze byc ksero)

Jesli nie bedziesz mial umowy kupna goscia1 , auta z komisu to zrobili na Tobie walek bo gosciu 3 jest dalej jego wlascicielem i jesli ONI sie znaja wszyscy to za pomoca komisu wyludzili od Ciebie kase. Gosciu 3 moze zglosic kradziez auta.

Opublikowano
Jesli komis sprzedal gosciowi1 auto ( gosciu jeden ma to na kwicie) a Ty kupiles od niego to nie interesuje Cie kto , co i jak tam bylo wczesnie. Gosciu 1 nabyl prawnie cos co moze zgodnie z dalszym prawem tobie odsprzedac

Tak ale dowód rejestracyjny jest na goscia3 i poszedłem do skarbówki i powiedzieli mi ze nie zarejestrują mi samochodu bo nie ma ciągu umów brakuje między gościem3 a komisem i jak to się mówi [BAD] zbita :x

Opublikowano
Jesli komis sprzedal gosciowi1 auto ( gosciu jeden ma to na kwicie) a Ty kupiles od niego to nie interesuje Cie kto , co i jak tam bylo wczesnie. Gosciu 1 nabyl prawnie cos co moze zgodnie z dalszym prawem tobie odsprzedac

Tak ale dowód rejestracyjny jest na goscia3 i poszedłem do skarbówki i powiedzieli mi ze nie zarejestrują mi samochodu bo nie ma ciągu umów brakuje między gościem3 a komisem i jak to się mówi [bAD] zbita :x

dokladnie TAK o tym Ci napisalem w dalszej czesci, ze gosciu 1 powiniec dac Ci zebys widzial umowe JEDo z komisem zebys wiedzial jakim prawem osoba nie widniejaca w dowodzie cos ci sprzedaje. tak wiec umowa miedzy gosciem 3 a komisem nie gra tu roli. Wiec jesli Ty nie widziales umowy miedzy gosciem1 a komisem ( i nie zrobiles ksero) to jestes UGOTOWANY.

Opublikowano

hmm to jest tak posiadam umowe między mną a gościem1 oraz umowę miedzy gościem1 a komisem ( gościu 1 kupił z komisu akuto ) lecz nie posiadam umowy komisu który nabył auto od goscia3 (gościu3 widnieje na dowodzie )

Wiec jak to jest ?

Opublikowano
hmm to jest tak posiadam umowe między mną a gościem1 oraz umowę miedzy gościem1 a komisem ( gościu 1 kupił z komisu akuto ) lecz nie posiadam umowy komisu który nabył auto od goscia3 (gościu3 widnieje na dowodzie )

Wiec jak to jest ?

kurdeee :doh: to z pkt widzenia mojej kobiety , ktora pracowala w urzedzie jesli ty masz umowe z nim a on pokaz tobie umowe jego z komisem to niby dobrze. W takim ukladzie ciala dal gosciu 1 bo kupujac auto powinien miec ta umowe goscia 3 z komisem, i teraz gosciu1 wyczul , ze komis robi go w balona i sie wyzbyl klopotu , czyli odsprzedal Tobie auto bo wiedzial ze nabyl go nieprawnie i , ze go nie zarejestruje :nienie:

Gosciu1 mogbyc glupcem nieswiadomym przepisow bo nie wziol umowy komisu z gosciem3, albo jest swiadomym oszustem i dzieki kłamstwu ze pojdzie do komisu i wezmie papier( A POWINIEN GO MIEC U SIEBIE) wcisnal Ci szmelc prawny

Opublikowano

czyli jednym słowem się wrąbałem :duh: ale jeśli nawet byłby samochód kradziony do dup... zmoczy gosciu1 ?

I co radzicie w takim wypadku zrobić podać coś na policje do skarbówki ?

Opublikowano

Do prawnika idz sie poradz bo ja nie wiem co w takiej sytuacji zrobic,

Jak pojdziesz do skarbowki czy na policje to podkopiesz sie . jak sie okaze ze auto lewe to moga zarekwirowac, gosciu 1 bedzie sie tlumaczyl ale Ty nie bedziesz mial ani kasy a ni wozu. Wydaje mi sie ze gosciu1 swiadomie cie wrobil bo on powinien miec umowe komisu z gosciem3 bo niby na jakiej zasadzie nabyl auto od komisu. Idz sie poradz nawet w urzedach sa porady darmowe prawnikow ( a jak cos to moze 50-do 100zł) kurde kiepsko

Opublikowano (edytowane)

A mam jeszcze takie pytanie... jeśli gość z komisu zgubił oryginał to do rejestracji wystarczy skserowana kopia umowy od goscia3 ?

I jeśli okazało by sie że samochód jest lewy to czy droga sądową będę wstanie odzyskać pieniądze które zapłaciłem gościowi1 za samochód ?

Edytowane przez ArczeX
Opublikowano

Jesli dostaniesz ksero umowy sprzedazy auta komisowi od goscia 3 czyli osoby widniejacej w dowodzie auta to raczej powinno byc juz dobrze. Mialbys ta ciaglasc co chcieli ( ja myslalem ze ta ciaglasc ma znaczenie tylko dla 3 ostatnicj wlascicieli ale widocznie jesli byl komis to jeszcze to chcieli z gosciem 3)

tak

gosc3-komis ( mialbys , jak zdobedziesz )

komis-gosc1( rozumiem ze masz ksero)

gosc1-Ty ( analogocznie masz)

z pkt widzenia prawa byloby idealnie

a co do tego sadu nie wiem, nie jestem prawnikiem. Ustal kto i na ktorym laczu wali Cie w rogi -jak sie wyjasni to dobrze jak nie to szybko lec do prawnika bo jak nie zarejstrujesz w 30 dni to jeszcze sa kary pieniezne.

Opublikowano

jest praktycznie tak jak piszesz tylko mam tak

komis-gosc1( rozumiem ze masz ksero) - tutaj mam oryginał "Faktura VAT oryginał"

Czyli na to wychodzi ze jestem czysty ?

Opublikowano
Skoro nie możesz dogadać się z gosc1 to zadzwoń do tego komisu i zapytaj czy wydali mu umowę gosc3-komis. Zapytaj czy w ogóle taką umowę posiadają jak tak to poproś ich o kopię tłumacząc sprawę.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
jest praktycznie tak jak piszesz tylko mam tak

komis-gosc1( rozumiem ze masz ksero) - tutaj mam oryginał "Faktura VAT oryginał"

Czyli na to wychodzi ze jestem czysty ?

Czyste sumienie masz ale co z tego jak auta nie zarejestrujesz na siebie. Sam dzialaj-dzwon do komisu i BAAAAARdzo popros o takowa umowe gosc3-komis a jak oni beda cos sciemniac to szukaj jakos po nazwisku z dowodu tego goscia3 i do niego wal-jak to nic nie da to prawnik i porada.

Opublikowano
Skoro nie możesz dogadać się z gosc1 to zadzwoń do tego komisu i zapytaj czy wydali mu umowę gosc3-komis. Zapytaj czy w ogóle taką umowę posiadają jak tak to poproś ich o kopię tłumacząc sprawę.

Oto chodzi ze gosciu1 kupił od tego komisu bez tej umowy ( gosciu3-komis ) był to zwykły handlarz i odsprzedał mi to autko w przeciągu 2 tygodni od jego zakupu... i teraz mi brakuje tej umowy komis2 w ogóle nie odbiera telefonów a gosc1 stara się wyrwać ta umowę od komisu

Opublikowano

Oto chodzi ze gosciu1 kupił od tego komisu bez tej umowy ( gosciu3-komis ) był to zwykły handlarz i odsprzedał mi to autko w przeciągu 2 tygodni od jego zakupu... i teraz mi brakuje tej umowy komis2 w ogóle nie odbiera telefonów a gosc1 stara się wyrwać ta umowę od komisu

jaka mas zpewnosc ze gosc1 nie robi cie w jajo, bo kto przy zdrowych zmslach kupuje od komisu auto bez tej umowy gosciu3-komis.Jaka mial pewnosc ze auto np. nie kradzone ?zadnej .olej go bo to OSZUST . dzwoniles do komisu sam? czy opierasz sie na tym co mowi ten oszust?

Opublikowano
dostałem numer telefonu od gościa1 do tego komisu po kilkunastu próbach połączenia gościu z komisu odbiera i twierdzi ze jest w niemczech a za rozmowę zabrało mi 20gr czyli jest w Polsce a kłamie bo za rozmowę w niemczech z komórki na komórkę pewnie zapłacił bym drożej
Opublikowano

Dobra kij mu w cztery litery, sprawy z komisem raczej łatwo nie zalatwisz. On w niemczech a interes sobie zamknal i pojechal-na bank jakis pajac tam siedzi i jesli chcialby to by ci to wyslal.

Szukaj jakos w ksiazce tel. tego goscia3 i dzwon do niego. jak nie daleko to jedz.jak on Cie oleje to juz po ptokach

Opublikowano
czyli jednym słowem się wrąbałem :duh: ale jeśli nawet byłby samochód kradziony do dup... zmoczy gosciu1 ?

I co radzicie w takim wypadku zrobić podać coś na policje do skarbówki ?

Procedura jest taka :

od daty Kupna pojazdu trzeba go w przeciągu 30 dni przerejestrować , podstemplować umowę w US itd , w innym przypadku nie ma ciągłości umów,i zaczynają sie schody,z prawnikiem dużo nie zdziałasz gdyż twoim obowiązkiem jest zakupić Auto z kompletem dokumentów od osoby widniejącej w dokumentach pojazdu , w przypadku kupna od osoby trzeciej powinny być ci udostępnione wszystkie dokumenty związane z przekazaniem pojazdu włącznie z danymi osoby widniejącej w dowodzie rejestracyjnym, w przypadku braku odpowiednich dokumentów związanych z przekazaniem/nabyciem pojazdu jest wielki kłopot bo nie masz postawy sadzić iż poprzedni właściciel wszedł prawnie w posiadanie pojazdu.

Opublikowano
dostałem numer telefonu od gościa1 do tego komisu po kilkunastu próbach połączenia gościu z komisu odbiera i twierdzi ze jest w niemczech a za rozmowę zabrało mi 20gr czyli jest w Polsce a kłamie bo za rozmowę w niemczech z komórki na komórkę pewnie zapłacił bym drożej

Kolego jak dzwoniłeś na polski numer to on może być nawet na księzycu a ty płacisz jak byś dzwonił do kumpla w sąsiednim pokoju. Oczywiście nie zmiania to faktu że jak to w komisie 95% to są urodzeni krętacze - taki zawód:)

Opublikowano
Na umowie co dostałeś od gosc1 były dane komisu?

Tak są tam dane ale o komisie ani widu ani słychu w internecie... jest ktoś może tutaj z Wrocławia i mógłby sprawdzić czy taki komis istnieje ?

Opublikowano

duzo niejasnosci :

-jak sie nazywa komis

-jakim cudem znalazles ten samochod

-dlaczego tak szybko zmienia wlsciciela

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano
duzo niejasnosci :

-jak sie nazywa komis

-jakim cudem znalazles ten samochod

-dlaczego tak szybko zmienia wlsciciela

Komis to

SUPER CAR

Adrian Nowak

ul.Strzegomska 196/25

54-432 Wrocław

Samochód znalazłem na allegro gościu go kupił z komisu żeby sprzedać za drożej ( Handlarz )

Tego to nie wiem z komisu zakupił go handlarz ( gościu1 ) i odsprzedał mi twierdził że sprzedał go tak szybko żeby nie płacić podatku skarbówce bo jeśli sprzedał w mniej niż 30dni od zakupu i za mniej niż 6200zł to podobno nie trzeba płacić nic skarbówce