Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie dawno kupiłem swoje pierwsze BMW ( E39 530D Touring) i mam taki problem z parktronic-iem, kiedy cofam jest jeden dlugi pisk i dalej nic, kierując się tym co wyczytałem na forum udało mi się ustalić, że uszkodzony jest jeden czujnik i tu jest moje pytanie, jak się dostać do niego żeby go wymienić? uszkodzony czujnik jest na tylnim zderzaku na części lakierowanej (te które są na czarnej listwie są OK), czy, żeby się do niego dostać trzeba zdejmować cay zderzak czy da się go wyjąć jakoś inaczej?
Opublikowano
było ale ci powiem. Palcami odpinasz listwę która przykrywa czujniki, po prostu ją podwadzasz przy jednym końcu i odskoszy. Czujniki sa zamontowane do listwy, wystarczy odpiąć listwę, odpięć wtyczkę od czujnika i odpiąć czujnik. Zanim kupisz nowy czujnik lepiej odepnij stary, bo z przodu i z tyłu są różne. Koszt używanego na allegro od 60 do 140 zł.
Konrad
Opublikowano
Zgadza, się ale listwa w kombi przykrywa dwa skrajne czujniki, a ja musze wyjąć ten który jest niżej nie pod listwą, te które są w kolorze nadwozia.
Opublikowano

Witam.

Też miałem problem z parktonikiem . Komputer wskazał tylni-lewy skrajny. Już właśnie miałem takowy zakupić ... aż tu nagle zadziałało wszystko. Okazało się, że na stykach było coś nie tak. Na stykach włączających przy wrzucaniu wstecznego. Więc tak myślę, że powinieneś najpierw posprawdzać 'elektrykę' połączeń parktonika. Bo niezafajnie jak kupisz nowy i będzie 'bęcka'.

Pozdrawiam.

Memento Mori :-)