Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
niedawno jadąc do parcy auto stracilo moc (e39 z 2002 530d) zatrzymalem sie na poboczu. podmaska wszystko normalnie ale jakies dziweczenie slychac i po chwili siwy dym z rury wydechowej (bardzo duzo) na wolnych obrotach zaczal leciec.samochod wyjechal z warsztatu wymieniona turbina na nówkę. ale flustruje mnie kilka rzeczy. dym z rury leci smierdzacy olejem to nawet rozumiem bo do katalizatora nalecialo oleju jak sie turbina rozleciala ale zauważylem ze leci dym z podkorka wlewu ojelu czego wcześniej nie bylo. podczas gazowania dym jakbym mniejszy ustaje. Proszę o pomoc
Opublikowano

Z tego co słyszałem od mechaniora to zdarza się że odma się zapycha i wtedy leci leci dym co prowadzi (powstające ciśnienie) do uszkodzenia korbowodów !!

Inna ewentualność to końcówka silnika , ale chyba masz za mały przebieg ?

zibi

BYŁO w kolejności:

318,320, M3, 735AHG, 730, 525TDS, 725TDS, 740

JEST : 530D Touring

Opublikowano
mam dopiero 135 tys. przed awaria zero tego bylo wiec watpie w koncowke silnika jutro jedzie do mechanika może wrescie pozadnego bo robi same bmki
Opublikowano

A ja kilka dni temu miałem tak. Jade sobie w trasie, nagle czuje że coś mi z gwizdem zasysa powietrze, ale nic , jade dalej. Po kolejnych kilku minutach kłęby białego dymu idą z rury wydechowej, tak gęste że nic nie widać . Stanąłem, auto na lawete. Daignoza: padła ośka od torbiny tj. turbina albo do regeneracji albo wymiany. Ponieważ mam zamiar jeszcze pojeżdzić więc 3 tys trzeba wydać na nową + koszty naprawy. I tak sobie myśle, co z tego że silnik solidny i wytrzyma duże przebiegi jak w tym czasie osprzęt dwa razy wymienie.

I niech mi ktoś powie, że bmw to solidna marka, jeżdze 4 miesiące a już dwa razy u mechanika stała, a podkreślam że jak mi w ASO auto sprawdzali to wszystko było ok. Ale jak to mówią do trzech razy sztuka, jeszcze raz sie popsuje w tym roku i dowidzenia, nie będę się stresował. To już ford mondeo którym jeżdziłem nie był tak awaryjny. Zupełnie inną sprawą jest przyjemność z jazdy i pweność prowadzenia tu rzeczywiście bmw jest bezkonkurencyjne. Pozdrawiam

Konrad
Opublikowano
jak bedziesz kupowal polecam moto-remo nowe turbiny mnie wyszla z przesylka rowne 3000zl