Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam czym moze byc spowodowane takie zachowanie skrzyni,przy próbie rozpedzenia auta na 1 biegu i puszczeniu nie zmieniajac na 2 słychac że coś rzuca sie w skrzyni ,wali i tłucze się,to samo na wstecznym gdy energicznie cofam i przychamuje do zatrzymania wał który sie obraca nagle sie zatrzymuje i tu powstaje nagle łup, wydaje mi sie że to łożysko oporowe,inny przykład gdy wsiadam do auta rano przy próbie wrzucenia jedynki naciskam sprzegło i wbijajac 1 wyczuwam na drażku lekkie stuk,teraz pytanie bo nie wiemczy to wina jakiegos ustrojstwa w samym mechanizmie skrzyni czy raczej cos z dociskiem sprzegło lub łożysko,do tego czesto wystepuje huczenie ze srodka auta ,doh: co radzicie
Opublikowano
Mi sie wydaje ze to skrzynia...mam podobnie.Wymienilem sprzegło bo było już słabe ale problem walnięć przy wciskaniu sprzegła pozostal.Mechanik powiedział ze skrzynia jest już głośna.Fakt że chrobocze coraz bardziej:/sprawdz jeszcze poduszki skrzyni,przegub elastyczny wału no i podpore...U mnie te elementy sa ok i podejrzewam skrzynię
Opublikowano
Mialem to samo i przyczyna byla... banlana: wał przykrecony jest chyba 4 czy 5 srubami pod skrzynia, jesli dobrze pamietam, nie jestem mechanikiem ale widzialem to, a u mnie nie dosc ze brakowalo 2 srub to pozostale byly bardzo slabo dokrecone, mialy luzy. Wsadzilem brakujace, pozostale dokrecilem do oporu i stuki ustapili a poza tym, drazek biegow przetal mi latac i drzec. Zobacz to, nic nie kosztuje a kto wie. Powodzenia ;)
Life is simple. Make choices and don't look back... zwłaszcza z BMW ;)
Opublikowano
dzieki chłopaki za zainteresowanie,kolego Joshi wał jest łączony ze skrzynią 6 srubami,zakładałem nowe 8.8 twardosć 3x M12/60mm i 3x M 12/mm 58mm raczej luzów tam nie mam ,wymieniłem juz podopore łacznik wału poduchy,olej w skrzyni itp,nie mam już głowy do tego, :arrow: jarszy007 słuchaj a czy przy wymianie sprzegła wsadzałes nowe łożysko oporowe ?moze rozsypane albo zblokowane to wszystko powoduje ,u mnie nie raz huczy i buczy z pod lewarka,nie sa to łozyska w kołach na 100%sprawdzane,huczy na zimnym i ciepłym zwróciłem uwage że buczy na kazdym biegu na 1 mocniej i tak idac do góry coraz słabiej, zastanawiam sie na przekładka skrzyni która do is można miec już za 300zł z gwarancją rozruchowa,pozdro
Opublikowano
Kupilem komplet sprzegła LUKA.Stare łożysko oporowe było padnięte ale ten łomot nie ustąpił.Mi huczy,buczy i rzęzi podczas jazdy,najbardziej na 2 biegu(czasem dwójka kiepsko wchodzi)na postoju słychać klekot spod auta,po wciśnieciu sprzegla przestaje.Byłem na osłuchu silnika czy to nie rozrząd.W silniku nic nie slychać wiec podejrzenie pada na skrzynie!olej wymieniony,zero poprawy albo gorzej.Pocieszające ze skrzynia jeszcze nie jest kolosalnie droga tylko znależć dobra ponoć ciężko...
Opublikowano
czyli witaj w klubie :duh: ,u mie dziwi mnie troche fakt ze gdy silnik i skrzynia sa nawprawde zimne tak po deszczowej nocy to prawie zanika do czasu rozgrzania silnika za niebieskie pole,może olej gesciejszy rano i mniej luzów?nie wiem ,otworzyłes mi troche oczy na to by nie zwalac skrzyni bo to i tak nic nie da,pozostaje szukanie skrzynki z pewnego zródla :roll: i wtedy wymiana kompletu sprzegła łożysk itp ,a propo jaki masz przebig u mnie niby 175kkm,pozdro
Opublikowano
Tak,mam takie coś.U mnie kiedyś gdy padał deszcz było bardzo cicho(pisałem nawet o tym).Ale teraz już nie ma różnicy...Najgorzej jak sie rozgrzeje:/u mnie jest pzrebieg koło 210 tyś,z tego co mam w papierach.Po środku nie widać żeby miał więcej,ale kto to wie:))nie wiem na ile wierzeyć książce serwisowej i papierkom które dostałem,niby są na nich hologramy itp.
Opublikowano
hmm dziwne bo na realoem jest napisane że to wystepuje dla aut z klimą a Ty chyba jej nie masz?moze kiedys w przeszłosci ktos to zdemontował?na allegro wiekszosc wałów z tym absorberem to 316 i 318 ale nie is i tym bardziej w R6 :|
Opublikowano
No nie mam klimy,niestety.Ale ta część występuje u mnie...Ty jej nie masz?mogłby kto inny się jeszcze wypowiedzieć czy u niego wystepuje...