Skocz do zawartości

Demontaz oslon glosnikow przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ludzie-wie ktos z was jak poradzic sobie ze sciagnieciem oslon z glosnikow przednich w E36 -znajduja sie one pod deska rozdzielcza,przed drzwiami. Jesli jest na to jakis sposob to bylbym rad sie dowiedziec.Dzieki i pozdro
Opublikowano

Zakładam że jest tak samo jak u mnie ......

więc od strony kierowcy musisz najpierw zdjąć rączkę do otwierania pokrywy silnika, później musisz przekręcić plastikową śrubkę o 90 stopni i delikatnie odchylić i pociągnąć w stronę drzwi atrapę ( bedzie Ci przeszkadzała uszczelka ....) atrapa ma wypustki blokujace ja w karoserii wiec musisz uważać żeby ich nie połamać....wszystko z wyczuciem i bez problemu schodzi...

Strona pasażera jest prostsza bo musisz tylko obrócić plastikową śrubkę ( blokadę ) i tak samo jak ze stroną kierowcy postępuj....

Mam nadzieję że wyjaśniłem w miarę dokładnie :wink:

Opublikowano

Zgadzam sie z przedmowca. Tylko przy sciaganiu musisz uwazac bo latwo mozna urwac te plastikowe srubki. Sam jedna urwalem i o dziwo nawet nie poczulem oporu. To juz ma ( przynajmniej u mnie ) swoje lata i juz jest bardziej delikatne.

P.S. Jak zmieniasz audio to powodzonka:)

Opublikowano
Dokladnie tak kiedys probowalem to robic ale uszczelka trzyma to cholerstwo bardzo mocno i nie chcac czegos urwac odpuscilem sobie. Ale skoro teraz wiem ze tam sa te uchwyty pod spodem to bede uwazal.Grunt ze wiem ze targalem to w odpowiednim kierunku. Uszczelke sprobuje odchylic -moze pojdzie latwiej. W kazdym razie dzieki za podpowiedzi.pozdrawiam
Opublikowano
A tak przy okazji zapytam jaką śrenicę mają te głośniki z przodu oraz z tyłu?(ciżeko się do nich dostać) Auto mam od niedawna i aż wszyd sie przyznać ale myślałem że z przodu są tylko te małe głośniczki na drzwiach :D :lol: :D :lol: A teraz patrze a tu jeszce jedmna para :D :D :D
Opublikowano
A tak przy okazji zapytam jaką śrenicę mają te głośniki z przodu oraz z tyłu?(ciżeko się do nich dostać) Auto mam od niedawna i aż wszyd sie przyznać ale myślałem że z przodu są tylko te małe głośniczki na drzwiach :D :lol: :D :lol: A teraz patrze a tu jeszce jedmna para :D :D :D

13 cm

Opublikowano

13 cm

Z tyłu i z przodu są te same?

Opublikowano

Hmmm ...zależy jak co mierzymy :?: i jakie mamy głośniki.....przmierzyłem wczoraj przód i tył bo ma takie głośniki w domu :wink: i wygląda to tak że w przednich i tylnich średnica membrany wynosi 10 cm natomiast odległość między otworami montażowymi wynosi w oryginalnych głośnikach Nokii 13 cm ( takie mam z tyłu ) a 13,5 cm w głośnikach VDO oraz NoName :wink:

Głośniki wyglądają na pierwszy rzut oka tak samo ale po dokładnym przyjrzeniu się Nokie maja troszeczke mniejsze kosze.....

Opublikowano
Więc właśnie myślałem wsadzić do tyłu coś większego. Mam z poprzedniego samochodu 6x9 Pioneera ale nie udało mi się ich upchnąć. Myślałem że dorobię pierścień z MDFu a tu Pioneery mają tak szeroki kosz że przez otwór w półce (101mm) wejdzie tylko magnes a reszta i tak 2cm będzie ponad półkę wystawać, a na zewnątrz nie chcę ich wyciagać.