Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ostatnio zauwazylem u siebie duzy wzrost sredniego spalania w 525d

zwykle mialem 6,8 l/100km a teraz mam 8,1 l/100km

ale w ostatnim miesiacu zmienialem opony z

235/45r17 przod

255/40r17 tyl

na:

225/45 przod

245/40 tyl

dodam ze od ostatniej wymiany oleju i filtrow uplynelo juz 16 tys km

jak myslicie czym ten wzrost spalania jest spowodowany?

olej jaki jest zalany to castrol edge 5/w30

pozdrawiam i czekam na sugestie

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

Chyba mamy ten sam model!!!

Muszę Ci przyznać że mało pali twoja "bunia".U mnie średnie spalanie wynosi 7.1/100 km i wydawał mi się to poczciwy wynik.No ale wszystko zależy od stylu jazdy.Moim zdaniem przy wymianie opon na 255,to spalanie siłą rzeczy musiało się podnieść.Ale aż tyle? :shock:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hehe dobre zmieniles na wezsze opony i wzroslo spalanie :) dla mnie to paradox :) a moze masz ciezsza noge i tyle :) ja mam 235/45 R17 przód i tył jezdze roznie ale raczej dynamicznie

a spalanie mam miedzy 7 - 7,5l / 100km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

aby dokładnie sprawdzić spalanie zalej zbiornik pod korek, po przejechaniu kilku setek zalej ponownie pod korek przelicz i wtedy zobaczysz. Może cos z elektroniki padło lub sie rozregulowało.

pozdr.

Opublikowano
Ja też mam podobny teraz problem, nie wiem czy to wina paliwa, bo byłem w trasie i zatankowałem na orlenie czego nigdy nie robie tylko na shellu tankuje, no ale przejdę do sedna sprawy, tą samą trasę przy tych samych prędkościach spalanie mi wyniosło 7.4 a teraz 8.5, w mieście mieszcze się 10-11 a teraz komputer pokazuje mi śmiało ponad 13 litrów przy delikatnym używaniu pedału gazu ;/ jestem w szoku i zaczynam się bać , dodam iż zbliża mi się inspekcja tzn już powinna być zrobiona wg. komputera, może zapchany filtr paliwa, może filtr odmy ? co sądzicie ? co może mieć na to wpływ ? nie wiem od czego mam zacząć sprawdzanie :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja też mam podobny teraz problem, nie wiem czy to wina paliwa, bo byłem w trasie i zatankowałem na orlenie czego nigdy nie robie tylko na shellu tankuje, no ale przejdę do sedna sprawy, tą samą trasę przy tych samych prędkościach spalanie mi wyniosło 7.4 a teraz 8.5, w mieście mieszcze się 10-11 a teraz komputer pokazuje mi śmiało ponad 13 litrów przy delikatnym używaniu pedału gazu ;/ jestem w szoku i zaczynam się bać , dodam iż zbliża mi się inspekcja tzn już powinna być zrobiona wg. komputera, może zapchany filtr paliwa, może filtr odmy ? co sądzicie ? co może mieć na to wpływ ? nie wiem od czego mam zacząć sprawdzanie :(

Kolego ciesz się,że tylko te 13L

Moja pali na dzień dzsiejszy 18.1L...kosmos,co?

poczytaj ten wątek

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=92945&postdays=0&postorder=asc&start=15

Uwierz mi nie mogę sobie poradzić do dnia dzisiejszego :mad2:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info