Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Dzisiaj elektryk odkrył mi zapisany w sterowniku błąd stały wtrysku sterującego

Brzmiało to mniej więcej: za niski kąt wzniosu krzywki wtrysku sterującego (nie pamiętam na 100%)

Co to oznacza - koniec wtryskiwacza ? jakie może to dawać objawy podczas pracy silnika - auto mam od niedawna więc ciężko mi ocenić czy jest zmulone itp, na pewno nie dymi, normalnie odpala, nie szarpie.

Chcę się upewnić że wtrysk jest padnięty zanim kupię nowy.

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

kolego miałem a raczej mam :( ten sam problem ze sterującymi sprawa wygląda następująco

BC powinno Ci wyświetlić ten błąd (wtrysk to einspritze....),

jak jest uszkodzony mechanicznie <> cieknie to będzie czuć ropę w kabinie

jak uszkodzony elektronicznie to będzie mniej mocy, mniejsza kultura pracy motorka itp

P.S u mnie podobno sterujący jest walnięty i tak i tak, zrobiłem już ponad 3 tys km na takim i jeździ dalej, nawet nie jest muł, ale jak zrobię myka żeby zniknął to czuć więcej kucy :D

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

czytałem już twój wątek

u mnie nie ma zapachu paliwa ani w kabinie ani pod maską

co jest dziwne BC nie pokazuje błędu a wydaje mi się że coś powinien krzyczeć, chyba że wtrysk dopiero zaczął umierać

Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje mi się podmiana wtryskiwacza na dobry lub/i przejażdżka inną 520 w celu porównania osiągów.

Niestety nie znam nikogo z okolicy (Chełm, Lublin, Zamość) kto by miał taki motor.

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

a spróbuj jeszcze podpiąć pod inny soft

a jeszcze co do mechanika to jeśli masz sprawdzonego "swojego" to ok, a jeśli nie to różni są ludzie.

P.S te silniki są zupełnie inne i raczej nie ma co ich porównywać tylko ciekawa sprawa z ty, że BC Ci nie gonguje i nie piszę błędu, ale może tak ma być

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."