Skocz do zawartości

523i - objawy z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z moim e39, mianowicie:

- silnik zimny - chodzi idealnie

- ujade kilka km, obroty biegu jałowego skaczą czasami od 600 na 1500 pozniej na 300

- po takim "skoku" zdarza sie (coraz czesciej) ze silnik zgasnie

- zdarza sie ze silnik na biegu jalowym gasnie sam (bez wczesniejszych objawow ze strony obrotow)

- po ponownym odpaleniu zazwyczaj silnik jest "zamulony" - jedzie, ale strasznie wolno sie wkreca.

- po zgaszeniu i odpaleniu ponownym "zamulenie" mija.

- w trasie zawsze jest ok, nic nie skacze i nic go nie zmula. Temperatura w pionie, zadna kontrolka mi nie mryga

Filtr paliwa swiezo wymienilem, powietrza rowniez.

Mozecie mi doradzic co to w ogole moze byc? (diagnostyke mam na piatek umowiona). Dotad auto jezdzilo bez zarzutu, regularnie wszystko bylo naprawiane.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Miałem prawie to samo oprócz wahań obrotów był uszkodzony czujnik położenia wału korbowego.Wymiana tylko na oryginał inne mogą powodować dalsze nieprawidłowości.
Opublikowano
A na kompie wyszlo uszkodzenie czujnika? Innych niz oryginaly i tak nie wkladam... chociaz podejrzewam ze koszt nie jest maly :(

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Na kompie wychodził przepływomierz,do momentu aż zgasła i nie zapaliła,wtedy diagnoza czujnik 280 zł i zapomniałem już parę miesięcy co to elektronika w aucie,śmiga jak ta lala.
Opublikowano
Jesli masz double vanos,to moze jest to spowodowane zuzyciem uszczelniaczy vanosa.Objawy podobne do moich, przed wymiana.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.