Skocz do zawartości

540i, wspomaganie, skrzynia biegów - 4 pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Model : P E34 tou 540i M60 ECE 19940600 L A

AT : A5S560Z

I kilka pytań:

1. jak samodzielnie sprawdzić ile jest w skrzyni biegów oleju?

2. jak uzupełnić olej w skrzyni? hmm i jaki podobno dwa są w katalogu wypisane?

3. gdzie znaleźć nalepke od oleju skrzyni? może zostały jakieś jej resztki.

4. do jakiego poziomu dolać olej wspomagania kiery? do sitka, do połowy , na fulla?

Czy ktoś wie jak można to zrobić domowymi sposobami w "stodole" :duh:

Trochę kopałem po forum, ale info na nurtujące mnie pytania nie znalazłem. (może ze mnie cienki szukacz) :mad2:

Dodam też że jestem kompletnym lajkonikiem jeśli chodzi o naprawy aut, więc proszę się nie obruszać, że pytania dla niektórych dość banalne.

Pozdrawiam

T

Opublikowano
:( Kurna flota, sądząc po ilości odpowiedzi nachodzi mnie refleksja że skończy sie chyba na ASO ..., a piękny był plan że sobie podłubię na urlopie ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

stan ilości oleju szukaj na bagnecie. nie wiem jak jest w 540 ale w 2.0, 2,5 jest chyba w okolicach kolektora wydechowego. na resztę pytań nie odpowiem bo nie wiem:P nie miałem automatu :P

a co wspomagania to musisz mieć na korku małą miarkę i tak mniej więcej ma być jak połowa. z mojej strony to tyle. ewentualnie koledzy pomogą tylko trzeba czekać :)

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale nie jest to chyba tak proste jak się wydaje.

Zbiornik na płyn do wspomagania, nie posiada żadnego patyka z napisem min max albo mam coś z oczami. górny korek nakręca sie na śrubę na której jest metalowe sitko z drobnej siatki.

Co do skrzyni, to po prawej stronie silnika (patrząc z fotela kierowcy), są jakieś rurki, ale pozakręcane plastikowymi śrubskami, nie wiem do czego są więc na razie nie odkcałem :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
te rurki są do napełnienia klimy. one z automatem nie mając nic wspólnego. a co do wspomagania to możesz nalać nie po full. tak większa połowę zbiorniczka
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Hej,

CO do skrzyni, rodzaju oleju i jego wymiany to polecam to:

http://www.e38.org/5HP30%20spare%20parts%20catalog.pdf

Na forum możesz doczytać więcej jak wpiszesz w wyszukiwarce hasło "5HP30" (to twój model skrzyni).

Tabliczka z oznaczeniem (koloru czarnego lub zielonego jak podają w dokumencie powyżej) znajduje się na spodzie skrzyni. Musisz wejść pod auto i sprawdzić.

Płynu do wspomagania powinno być tak ok. 1 cm ponad dno sitka.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Dzięki wielkie :).

Dokument już przestudiowałem, potrzebny mi jeszcze kanał bo pod auto nie wpełznę, oleum do wspomagania dolane weszło jakie 200 ml :), dalej powinno byc z górki.

Jak do tej pory szukałem skrzyni po oznaczeniach z realoem, a takich wpisów jest naprwdę skąpo ..

Jeszcze raz dzięki